Politik fra rødderne

Salwa Alsakka Amini kom til Danmark fra Syrien i 2015. Hun har fået sit første job i Danmark i madboden Arabi Foods i Helsingør. Virksomheden blev stiftet efter et iværksætterforløb for syriske kvinder i Helsingør Kommune.
Salwa Alsakka Amini kom til Danmark fra Syrien i 2015. Hun har fået sit første job i Danmark i madboden Arabi Foods i Helsingør. Virksomheden blev stiftet efter et iværksætterforløb for syriske kvinder i Helsingør Kommune.
Foto: Helsingør Kommune

Iværksætteri er en overset vej ud af offentlig forsørgelse for flygtninge

Kommuner kan blive bedre til at udnytte iværksætteri som en vej ud af offentlig forsørgelse for flygtninge, mener aktører inden for integration og iværksætteri.

 iværksætter

Af Astrid Skov Andersen | [email protected]

Når flygtninge og familiesammenførte kommer til Danmark, skal de hurtigst muligt i gang med praktik, virksomhedsrettede forløb eller uddannelse. Men man overser en vigtigt mulighed, fordi mange flygtninge har potentiale til at starte egen virksomhed.

Det mener Muhsin Türkyilmaz fra Vejle Kommune, hvor han siden 2005 har arbejdet som etnisk iværksætterkonsulent. Hans job er at hjælpe flygtninge i kommunen med at starte egen virksomhed som vej ud af offentlig forsørgelse, hvis de har potentiale til at blive selvstændige erhvervsdrivende.

- Mange af dem, der kommer til Danmark som flygtninge, er handelsfolk. Enten har de selv haft en forretning i hjemlandet, eller også har de været vant til at skulle forsørge sig selv. Det er den kultur, de har. Det ligger meget naturligt for dem at åbne en forretning og klare sig selv, siger Muhsin Türkyilmaz.

Ifølge Muhsin Türkyilmaz står det i modsætning til kulturen i Danmark, hvor den traditionelle levevej er et lønmodtagerjob. Og iværksætteri har ikke nok fokus i det kommunale system.

- De har slet ikke fokus på det, siger han.

Ifølge en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening fra 2016 vælger flygtninge i højere grad end etniske danskere at starte egen virksomhed. Blandt beskæftigede flygtninge har 11 procent egen virksomhed, mens det blandt danskere i beskæftigelse gælder 6 procent. Analysen understøtter, at flygtninge i højere grad har en selvstændighedskultur, mener Muhsin Türkyilmaz.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Arbejdsmarked

Innovation

Integration


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57