Kalken, som fjernes fra drikkekvandet i Holland, bliver blandt andet brugt som tilsætning i dyrefoder. Foto: Casper Dalhoff /  Polfoto
Kalken, som fjernes fra drikkekvandet i Holland, bliver blandt andet brugt som tilsætning i dyrefoder. Foto: Casper Dalhoff / Polfoto

I Holland sælger de kalken

Holland har siden 1985 blødgjort drikkevandet i store dele af landet. Udgiften holder de nede ved at sælge de udvundne kalkpiller til glasindustri og landbrug.

Blødt vand

Af Frederik Buhl Kristensen | [email protected]

Danmark bliver på ingen måde foregangsland, når Brøndby som den første kommune herhjemme blødgør sit drikkevand fra 2017. Nabolandene Sverige, Tyskland, Belgien og Holland blødgør allerede en del af deres borgeres drikkevand.

I Holland har det offentligt ejede forsyningsselskab Vitens, der sender drikkevand ud til en tredjedel af den hollandske befolkning, 5,5 millioner mennesker, for eksempel blødgjort vandet siden 1985. For at kunne tilbyde den bedst mulige pris til borgerne sælger selskabet den overskydende kalk til blandt andre glasindustrien og som tilsætning til dyrefoder.

– På den måde har vi skåret halvdelen af vores udgifter til blødgøringen fra, siger seniormanager i Vitens Doeke Schippers.

Dermed kommer prisen for blødgøringen helt ned på omkring 25 øre per kubikmeter, fortæller Doeke Schippers. Det er væsentligt lavere end hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor), der står for blødgøringen i Brøndby og resten af hovedstadsområdet. Her regner man med en merpris for forbrugerne på omkring 1,8 kroner per kubikmeter, som dog også skyldes etableringsomkostningerne af blødgøringsanlægget.

”Det har taget mange år, før kunderne har vænnet sig til, at de ikke længere behøver bruge så meget sæbe og kemikalier.”

Fra start har Hofor lavet en aftale med Faxe Kalk, der aftager kalken gratis, men man har intentioner om på længere sigt at sælge pillerne.

Svært at ændre vaner

Det blødgjorte vand fra Vitens er tilmed helt nede på en hårdhedsgrad på 6 dH, mens Hofor kun planlægger at nå ned på 10 dH. Det har givet bedre energieffektivitet i de hollandske hjem på grund af mindre kalk i varmelegemerne, ligesom forbrugerne er begyndt at bruge færre kemikalier, har undersøgelser vist, fortæller Doeke Schippers.

– Men det har taget mange år, før kunderne har vænnet sig til, at de ikke længere behøver bruge så meget sæbe og kemikalier, siger han.

Herhjemme anslår Hofor, at forbrugerne kan nedsætte forbruget af sæbe og kemikalier med 30 procent, hvilket sammen med den længere levetid på hvidevarer kan spare en familie på fire 500 kroner om året, efter den højere vandregning er betalt.

Energi & forsyning

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet