I forbilledernes fodspor

Dan Jørgensen er oplært af Svend Auken, og ringer til Poul Nyrup for gode råd. Nu sætter han efter otte år i Europa-Parlamentet kursen mod Folketinget for at kæmpe for et skrantende Socialdemokrati. 

Ugens uundgåelige

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Hvilken erfaring tager du med dig fra Europa-Parlamentet?

Det er et hårdt job at være EU-parlamentariker. Mange af mine kolleger har været både statsledere og ministre, inden de kom til Bruxelles, og dem, vi sidder og forhandler med i de andre institutioner, er jo ministrene og kommissærerne. Så man kommer ikke nemt til noget som helst i Bruxelles, og det har givet mig noget robusthed og erfaring i at forhandle. Og så har jeg fundet ud af, at det man først og fremmest skal i politik, er at være drønflittig og læse sine ting.

Hvordan vil du bruge den erfaring i Danmark?

Jeg kan bruge rigtig mange af de redskaber, jeg har fået dernede, fordi politik i sin grundessens er ens, uanset om det foregår i en kommunalbestyrelse, i Folketinget eller i Europa-Parlamentet. Jeg håber, at det har smittet af på mig, at jeg har fået lov til at blive politisk opdraget blandt nogle af de bedste politikere i Europa.

Du er kendt for din kamp imod dyretransporter – hvorfor blev det din mærkesag?

Jeg har altid gået meget op i dyrevelfærd. Det har jeg gjort, siden jeg var en knægt, der løb rundt og kiggede på fugle på Nordfyn. Jeg synes, at man skal behandle dyr ordentligt. Dyr er levende væsner og skal behandles som sådan. Desværre er det blevet sådan, at man i landbruget snarere behandler dyr som maskiner, der skal producere så meget mælk som muligt, så billige æg som muligt og så billigt kød som muligt. Det synes jeg ikke er anstændigt, og derfor har vi brug for en generel ændring i de produktionsforhold, der gør sig gældende i landbruget. Det kæmper jeg for, både når det handler om transporter, og når det handler om de generelle forhold ude i staldene. Selvfølgelig vil jeg også fortsætte med det, når jeg kommer til Danmark.

Hvorfor forlader du Europa-Parlamentet nu?

For det første, fordi jeg har været i Bruxelles i ti år, når den her periode udløber. Jeg har den generelle indstilling, at man skal stoppe mens legen er god og søge nye udfordringer. Den anden årsag er, at jeg synes, at det er en meget vigtig tid i dansk politik. Der er nogle ekstremt vigtige beslutninger, der skal træffes i de kommende år, om hvordan vi skal bevare vores velfærdsstat, og så vil jeg også sige, at mit eget parti står over for nogle udfordringer. Det går ikke så godt med opbakningen lige nu, og i stedet for bare at sidde nede i Bruxelles, hvor der ikke er så meget opmærksomhed på det vi laver, så kunne jeg godt tænke mig at komme hjem og være med til at kæmpe partiet tilbage, hvor vi hører til. Vi skal jo gerne ligge på den anden side af 30 procent og helst ikke nede på den forkerte side af 20 procent (jf. meningsmålingerne, red.).

Hvem er dit politiske forbillede?

Jeg har to i Danmark. Den ene er Svend Auken, som var den, der tog mig under vingerne, og som fik mig ind i politik. Han er den politiker, der har betydet mest for mig. Men de første fem år af min tid i Bruxelles har jeg også været så priviligeret at arbejde tæt sammen med Poul Nyrup. Hvor Svend lærte mig meget om miljø, så lærte Poul mig meget om økonomi. Jeg har stadig en tæt kontakt til Poul, så hvis jeg en gang i mellem har behov for et råd, så er han heldigvis ikke længere end et telefonopkald væk. Jeg har været meget priviligeret at være tæt på to af de største politikere i vores partis historie.

Man taler jo tit om, at de to repræsenterede hver deres fløj i partiet – hvilken fløj hører du til?

Jeg er jo på begge fløje, kan man sige. Selvfølgelig har der været en fløjkamp en gang, men netop det med, at jeg er så tæt på Poul og har været så tæt på Svend, da han var i live, viser også, at det der med fløjkrige, det er altså også noget, som medierne har blæst op. Jeg vil kalde mig selv en forhåbentlig moderne socialdemokrat, der ikke er fanget af nogen kunstig opdeling i højre-venstre.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet