Holst: Penge og psykiatri øverst på dagsordenen

Danske Regioner tog i dag hul på økonomiforhandlingerne med regeringen. Formand Carl Holst (V) kæmper for uændrede økonomiske rammer og mod statslige sanktioner.

ØKONOMIFORHANDLINGER

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Den rituelle årlige armlægning om regionernes økonomi blev i dag officielt skudt i gang. Øverst på regionernes ønskeseddel for 2013 står et krav om at fastholde de økonomiske rammer, som lå til grund for økonomiaftalen for 2012.
Det vil indebære en millard-forøgelse af sundhedsvæsenets økonomi, fordi det vil holde fast på den tidligere regerings 'Genopretningsplan' fra 2010, der lovede fem milliarder kroner mere til sundhedsområdet i perioden 2011 - 2013.
Mens tidligere års regnskaber har budt på betydelige budgetoverskridelser i den regionale økonomi, så holdte man sig inden for budgetterne i 2011. Det giver nu bekymringer i Danske Regioner for, om regeringen vil bruge det som argument for at presse den økonomiske ramme ned.

- Det kan man frygte. Men jeg nægter at tro, at det rent faktisk vil ske. Det vil jo være aftalebrud af den simple grund, at vi har den aftale om en tre-årig ramme på fem milliarder, siger regionrådsformand i Region Syddanmark og fungerende formand for Danske Regioner, Carl Holst (V).

Sanktioner spænder ben
Han mener også, at det kan blive et stort problem, at regeringen med budgetloven indfører sanktioner, hvis budgetterne overskrides. Særligt stort er problemet på anlægssiden med kombinationen af et anlægsloft og behovet for store fremtidige investeringer blandt andet inden for psykiatrien.

- Hvis der er for mange restriktioner på anlægssiden, så vil der komme mange udfodringer med de anlægsprojekter, vi har inden for psykiatrien. Alene i min egen region taler vi for 2013, 2014 og 2015 for investeringer på over en milliard kroner, siger Carl Holst.

En anden knast i forhandlingerne er regeringens udredningsgaranti. Det indebærer, at behandlingsgarantien diffenrentieres så kun folk med akut behandligsbehov er garanteret behandling inden for en måned. Alle andre skal behandles inden for to måneder, men har krav på at få stillet en diagnose inden for en måned.

- Det blev i den grad debatteret på mødet i dag. Det er jo ikke Danske regioner, der har opfundet de her garantier. Men når regeringen nu ønsker det, så går vi selvfølgelig i dialog om, hvordan det så kan realiseres, siger Carl Holst.

Han mener, at det vil kræve en del ressourcer i regionerne at få omstillet systemet til de nye krav.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet