Hjemmeskole kan presse både børn og voksne. Undersøgelse viser, at over 70 procent følte sig ensomme.
Hjemmeskole kan presse både børn og voksne. Undersøgelse viser, at over 70 procent følte sig ensomme.
Foto: Anthon Unger, Ritzau Scanpix

Hjemmeskole presser børn og forældre

Efter flere uger med fjernundervisning spidser det til i mange hjem, lyder det fra forældreorganisation. Nyt DR-initiativ kan være et tiltrængt helle.

restriktioner

Af Ritzau | [email protected]

Flere hundredtusinder skolebørn får i disse dage undervisning hjemmefra, fordi alle landets skoler er lukket på grund af risikoen for smitte med coronavirus.

Det er hårdt for både børn og forældre, hvoraf mange skal få hjemmearbejde og hjemmeskole til at gå op i en højere enhed, lyder det fra interesseorganisationen Skole og Forældre.

- Særligt de små børn kræver meget af forældrene i forhold til at fastholde motivation, hjælpe og forklare opgaverne undervejs.  Det er næsten en fuldtidsopgave, selv om lærerne gør, hvad de kan, med for eksempel videomøder, siger organisationens formand, Rasmus Edelberg.

I 38 af landets kommuner har de største elever fra 5. klasse og opefter været hjemsendt siden 9. december. Og siden 16. december har det været gældende for de store elever i alle landets kommuner.

De yngste elever fik 29. december besked på, at de heller ikke skulle møde fysisk op efter juleferien 4. januar.

Svært at undvære kammerater

Nedlukningen af skolerne gælder foreløbigt til mandag den 17. januar, men statsminister Mette Frederiksen (S) varslede søndag aften i et interview med TV2, at restriktionerne sandsynligvis vil blive forlænget.

At det er svært at undvære sine skolekammerater og lære dansk og matematik derhjemme, kan Karen Wistoft, professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, skrive under på.

Hun har med kolleger lavet en undersøgelse blandt 6000 grundskoleelever med fokus på elevernes trivsel og mentale sundhed under coronapandemien i foråret.

Undersøgelsen viste, at over 70 procent følte sig ensomme, fortæller hun.

  Børn, der er isoleret fra deres kammerater i længere tid, kan få problemer med deres selvfølelse og deres tro på egne evner.

- Mange tror, at det er de ældste elever, det er sværest for, fordi de særligt savner deres kammerater. Men vores analyser viser faktisk, at det er de yngste, der har det sværest. Især omkring 3.-4.-klasse. De har simpelthen svært ved at koncentrere sig om hjemmeskolen, hvis ikke de får fuld opbakning af forældrene derhjemme, og det kan føre til, at de bliver triste, siger Karen Wistoft.

Hvad kan konsekvenserne være?

- Børn, der er isoleret fra deres kammerater i længere tid, kan få problemer med deres selvfølelse og deres tro på egne evner. Fra at være et barn, der har mod på livet, står op om morgenen og glæder sig til at se vennerne, så får nogle trykket deres selvbillede, så de faktisk ikke tør begive sig ud i noget nyt.

DR hjælper til

For at lette presset i familierne åbnede DR mandag en ekstra kanal i appen DRTV kaldet "Ramasjang hjemmeskole".

Kanalen sender alle hverdage klokken 8.00-14.00 "undervisningsorienteret indhold". Samtidig udvider programmet "Ultra Nyt" sin dækning, så der også er noget for de 9-14-årige.

- Vi kan selvfølgelig ikke erstatte rigtig skoleundervisning. Men vi håber, at vi kan bidrage til at tage lidt af det pres, mange oplever, med de tiltag, vi nu skruer op for, siger DR ’s mediedirektør, Henriette Marienlund, i en pressemeddelelse.

Det er et godt initiativ, mener forældreformanden.

- Når DR laver sådan et tiltag, kan det jo være med til at give et helle, men med en vis faglighed, så det ikke går op i hat og briller og computerspil hele ugen, siger Rasmus Edelberg.

Corona har lukket landets skoler

  • I 38 af landets kommuner har elever fra 5. klasse og opefter haft fjernundervisning siden 9. december. Fra 16. december har restriktionerne omfattet de ældste elever i alle kommuner.
  • 29. december meldte regeringen ud, at heller ikke de yngste elever i skolen skulle møde fysisk op i klasseværelserne efter juleferien.
  • Elever i 0.-4. klasse kan dog modtage nødundervisning på skolen. Det gælder børn af forældre, der har behov for pasning for at kunne varetage deres job i den private eller offentlige sektor.
  • Nedlukningen af skolerne gælder foreløbig til mandag den 17. januar, men statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange varslet, at restriktionerne sandsynligvis vil blive forlænget.
  • Ifølge Danmarks Statistik går lidt over 680.000 elever i 0.-10. klasse på enten en folkeskole, en fri grundskole, en efterskole eller en ungdomsskole.

Kilde: Undervisningsministeriet, DST, Ritzau.

 

Børn & unge

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet