Hækkerup afviser vildledning

Kommuners lægekonsulenter må gerne træffe afgørelser om sociale ydelser. Alligevel har Socialministe riet i årevis fastholdt det modsatte.

Lægekonsulenter

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

En gruppe borgere har indklaget social- og beskæftigelsesministrene til Folketingets Præsidium for at have vildledt om lægekonsulenter i et samråd.

Socialminister Karen Hækkerup (S) afviser kritikken over for Kommunen.

”Jeg har bestemt ikke vildledt om det her. Efter min opfattelse er der tale om en misforståelse og en kritik, der er skudt totalt ved siden af,” siger Karen Hækkerup.

Sagen handler om, hvorvidt kommunerne selv må bestemme, om deres lægekonsulenter skal kunne træffe afgørelser i sager om førtidspension og andre sociale ydelser. 

Det må de godt, til trods for at både Social- og Beskæftigelsesministeriet har udsendt vejledninger, der siger det modsatte. Disse vejledninger er nemlig ikke retsligt bindende, har Ombudsmanden slået fast. 

Loven må ændres

På et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg før jul gentog de ansvarlige ministre alligevel, at lægekonsulenter hverken må lave indstillinger eller selv træffe afgørelser i sager om sociale ydelser.

Det førte til klagen om vildledning og til hård kritik fra både opposition og regeringens støtteparti.

Nu vil flere partier have loven ændret, så vejledningerne ophæves til lov og dermed bliver bindende for kommunerne.

”Der er jo faktisk politisk enighed om, hvordan retningslinjerne skal være. Det, der står tilbage, er spørgsmålet, om ikke det så er en god ide at få de retningslinjer skrevet ind i loven,” siger Finn Sørensen.

Hverken Venstre eller regeringen vil tage stilling til en lovændring, før en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen ligger klar til marts.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet