Gør som din interviewer og forøg dine jobchancer

Lav de samme fagter, og brug de samme ord som intervieweren til en jobsamtale. Det øger dine chancer for at få jobbet, viser psykologisk forskning.

Jobsamtaler

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Hvem kan vi allerbedst lide i verden? Os selv.  Derfor har vi også en tendens til at ansætte folk, der ligner os selv. Er du derfor til en jobsamtale, så kan du med fordel efterligne den person, der interviewer dig for at gøre det bedst mulige indtryk. Både med udseende, kropssprog, toneleje og ordvalg.

”I virkeligheden handler det om, at slips ansætter slips, og at man generelt godt kan lide nogen, der ligner en selv,” forklarer karriererådgiver og coach for CA a-kasse Sanne Juel.

Klør din interviewer sig på venstre arm, kan du med fordel gøre det samme med højre arm et par sekunder efter, når du sidder overfor. Barneårenes erfaring med legen ’kongens efterfølger ’ har ikke været forgæves.

Bedre samarbejde

Kropssprogets betydning er underbygget af den psykologiske forskning, forklarer psykologiunderviser på CBS Jacob de Lichtenberg og forfatter til bogen Kropssprogets Psykologi. 

I et forsøg blev to personer sat sammen for at vurdere, hvor godt de kunne lide et kunstværk. Den ene person var medsammensvoren i forsøget, mens den anden person var uvidende om det virkelige mål, at undersøge kropssprogets betydning. Bagefter udfyldte forsøgspersonerne et spørgeskema, hvor de blandt andet tog stilling til, hvad de syntes om den anden. Generelt kunne man bedre lide dem, der havde det samme kropssprog.

Flere forsøg, der direkte omhandler jobsamtaler, har efterfølgende bekræftet, at man bedre kan lide dem, der efterligner kropssproget. 

”Det giver mening. Det er allerede rimelig godt underbygget, men det som var mere overraskende var, at man også syntes, at det var nemmere at arbejde sammen med dem, der efterlignede kropssproget, og det er her, at det bliver ekstra interessant for jobsamtaler,” siger Jacob de Lichtenberg.

Tabte lynhurtigt jobbet

Interviewerere vil være tilbøjelig til at ansætte personer, som de fornemmer, at de kan få et godt samarbejde med. 

Omvendt kan kropssproget få en direkte negativ effekt, påpeger Jacob de Lichtenberg. 

Et stort dansk museum havde en ansøger inde, der meget langsommeligt og sirligt lagde sine ting frem på bordet. Det affødte et meget dårligt indtryk af personen ud fra de egenskaber, man eftersøgte. 

”Kropssproget var med til, at hun tabte jobbet, allerede inden hun rigtig gik i gang,” fortæller de Lichtenberg.  

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet