synspunkt
Af Magnus Von Dreiager
 | formand, Konservativ Ungdom
Magnus Von Dreiager ville som byrådsmedlem i Lyngby-Taarbæk gerne have afprøvet nogle andre testmetoder i dansk og matematik end de lovpligtige for folkeskolen.
Magnus Von Dreiager ville som byrådsmedlem i Lyngby-Taarbæk gerne have afprøvet nogle andre testmetoder i dansk og matematik end de lovpligtige for folkeskolen.
Anne Bæk, Ritzau Scanpix

Kommuner savner frihed til at fejle

KU's nye formand har mistet håbet om at få afbureaukratiseret den offenlige sektor. Han ser med vemod tilbage på de lærerige frikommuneforsøg.

synspunkt

Det bør være enhver politikers mål hele tiden at stræbe efter at afbureaukratisere og effektivisere den kommunale sektor. Det er vores pligt at sikre den bedst mulige styring og forvaltning af skatteborgernes penge. Alligevel virker det mere, som om Mette Frederiksen er i gang med at centralisere magten i sine egne regeringskontorer på Slotsholmen. Det er forkert. Magten og friheden skal ud til kommunerne og tættere på borgerne. 

Derfor var det også en kæmpe fejl fra Mette Frederiksens side at afskaffe frikommuneforsøgene. Nu prøver hun så at virke som den store redningskvinde med sine syv velfærdsaftaler med nøje udvalgte kommuner. Det lader også bare til at være noget af det eneste, Mette Frederiksen kan hive op af hatten på dette område. Erfaringerne fra de frikommuneforsøg, som hendes regering selv lagde i graven, blev brugt til at inspirere til løbende forenkling og forbedring af de regler, som ellers var fastsat fra statens side. Noget man til enhver tid bør efterstræbe. 

Det må gerne gå galt

Det går langt fra perfekt hver gang. Det kan jeg selv skrive under på som kommunalbestyrelsesmedlem i Lyngby-Taarbæk, hvor vi prøvede med et stort skoledistrikt. Det fungerede ikke for os, men hvis vi ikke havde prøvet det, så var vi aldrig blevet klogere. Præcis som da vi søgte om at blive fritaget for national test i dansk og matematik for i stedet for at bruge nogle andre test. Det fik vi afslag på. Der ønskede man tydeligvis ikke fra regeringens side, at en kommune skulle finde på noget smartere og klogere end det, de selv kan finde ud af inde i Folketinget. Mens syv kommuner har vundet på den korte bane, så har de 91 andre kommuner lidt et stort nederlag.

  Mindre bureaukrati er nærmest blevet en floskel i dansk politik i dette årtusinde, og resultaterne er da heller ikke prangende. Tværtimod er lovgivningen blevet mere og mere kompliceret.

Vi bør i stedet for få frikommuneforsøgene tilbage, så kommunerne kan søge løbende. Samtidig bør det blive lettere for kommunerne at søge. Lige det lader regeringen dog også til at have forstået i sine syv velfærdsaftaler om at drive kommunale velfærdsopgaver rimelig frit. For her er det blot simple regler som, at folkeskolerne fortsat skal være gratis, og eleverne skal op til afgangsprøve i 9. klasse.

Licens til at skyde med spørgsmål

Alt håb om at få afbureaukratiseret den offentlige sektor ser til gengæld sort ud de næste fire-fem år. Som borgerlige må det være vores opgave hele tiden at kæmpe for regelforenkling. Vi skal ikke tage os til takke med, at man nu blot har igangsat disse syv velfærdsaftaler, og så skal vi tie stille de næste år. Socialdemokratiet kan selvfølgelig håbe på, at vi blot bakker op om velfærdsstaten uden at stille spørgsmålstegn ved, om ting kan gøres smartere. Men at stille de gode spørgsmål er en af de vigtigste opgaver for os som borgerlige i landet med en af verdens største offentlige sektorer.

Mindre bureaukrati er nærmest blevet en floskel i dansk politik i dette årtusinde, og resultaterne er da heller ikke prangende. Tværtimod er lovgivningen blevet mere og mere kompliceret. I teorien kan meget lyde godt, men i praksis kan der ofte tegne sig et helt andet billede. Så lad os nu fået slået hul på bylden og starte afbureaukratiseringen for alvor. Ikke for syv kommuner, men for alle 98 kommuner. Lad magten komme væk fra Slotsholmen og tættere på borgerne, så kommunerne får mere frihed igen.

Innovation

Organisation & ledelse

Synspunkt

Tema: Morgendagens meningsdannere

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet