Frie data skal gavne miljø og vækst

Kort- og højdemodeller bliver nu gratis for alle, og det giver virksomheder nye muligheder for at udvikle apps og GPS-løsninger

MILJØ

Af Redaktionen | [email protected]

Fra den 1. januar 2013 bliver landkort, matrikelkort og Danmarks højdemodel fra Miljøministeriet gjort frie for både virksomheder, borgere og den offentlige sektor.

- Det er historisk, at vi nu letter på låget til den skattekiste af informationer det offentlige Danmark sidder på. Og når frie miljødata både kan gavne miljøet og væksten i Danmark, kan det kun gå for langsomt med at sætte dem fri, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Højdemodellen er bl.a. afgørende for arbejdet med klimatilpasning og indsatsen mod oversvømmede byer og kældre efter skybrud.

Bedre og mere detaljeret
Landkort af høj kvalitet vil fx gøre det nemmere for virksomheder at planlægge deres samlede logistik af varer og ydelser, så de sparer tid, penge og gavner miljøet.

- Med de frie data kan vi få bedre og mere detaljerede kort på internettet, på apps og i GPS'er. Jeg er sikker på, at flere virksomheder og kreative iværksættere vil udvikle løsninger, som vi slet ikke kan forestille os på nuværende tidspunkt, siger miljøministeren.

En finsk undersøgelse viser, at frie data gavner vækst og iværksættere: Ifølge undersøgelsen vil frie data forøge væksten med 15 pct. hos de virksomheder, der er afhængige af offentlige geografiske data. Og i Østrig blev efterspørgslen efter kortdata tidoblet og brugen af matrikelkort steg 250 pct. efter de blev gjort frie. Tilsvarende eksempler findes i Spanien og Australien.

Når initiativerne er fuldt indfasede i Danmark i 2020 forventes de samfundsmæssige gevinster at være cirka 800 mio. kr. om året. 

tsp

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet