Billedtekst: Det endte i en valggyser til kommunalvalget på Frederiksberg i 2017. Men Jan E. Jørgensen er klar til en tur mere i valgkamp, denne gang til Folketinget. Det samme er syv af hans byrådskolleger.
Billedtekst: Det endte i en valggyser til kommunalvalget på Frederiksberg i 2017. Men Jan E. Jørgensen er klar til en tur mere i valgkamp, denne gang til Folketinget. Det samme er syv af hans byrådskolleger.
Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix

Frederiksberg vil i Folketinget

Frederiksberg er den kommune, hvor flest byrådsmedlemmer går efter en plads i Folketinget. Tre politikere giver deres bud på, hvad det skyldes.

FV19

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

- Vi har faktisk en lang og stolt tradition for både at sidde i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og Folketinget på samme tid.

Ordene er Jan E. Jørgensens (V), og han kan også snildt liste en lille håndfuld op:

-  Der har siddet rigtig mange folketingspolitikere hos os i kommunalbestyrelsen. Jens Otto Krag (S) for eksempel. og Grethe Fenger Møller (K) og Rikke Hvilshøj (V). Lige nu er vi to, der er valgt. Og vi har været tre. Det er en stolt tradition på Frederiksberg, siger han.

Ved valget grundlovsdag står otte personer klar fra kommunalbestyrelsen på Frederiksberg klar til også at indtage Christiansborg. Det svarer til, at nærved 33 pct. af kommunalbestyrelsen vil i Folketinget.

En af dem, der går efter en plads på tinge, er 43-årige Balder Mørk Andersen fra SF. Han mener, de mange kandidater skyldes, at der er et godt arbejdsmiljø i byrådet på Frederiksberg:

- Folk her er ikke blevet bange for at ville endnu mere med et liv i politik. Andre vil måske stoppe, fordi de ikke kan holde det ud, men her har de lyst til at fortsætte, siger han.

Selv kan han dog ikke nødvendigvis fortsætte. Hvis han bliver valgt, må han overdrage sin plads i byrådssalen til en suppleant. Fordi det i SF ikke er tilladt med dobbeltmandater, hvad han da også bakker op om.

Kærlighed til Frederiksberg
En anden byrådspolitiker, som drømmer om at kunne opgive kommunalbestyrelsen på Frederiksberg til fordel for et sæde i folketingssalen, er Ruben Kidde (R). Eller egentlig ville han gerne begge dele, men det tillader hans parti ikke.

- Men det ville ikke betyde, at jeg stoppede med at kæmpe for Frederiksberg og med at ville byde mig selv til i forhold til at lytte med for Frederiksbergs udfordringer, siger han. Hans bud på, hvorfor så mange Frederiksberg-politikere stiller op til Folketinget, er, at politikerne på Frederiksberg simpelthen er udstyret med ambition, dygtighed og kærlighed til Frederiksberg:

- Jeg synes jo, vi på Frederiksberg er præget af, at der er mange dygtige politikere, som både har ambitioner på Frederiksbergs vegne, men som også har ambitioner på Danmarks vegne og dermed har lyst til at kaste sig ud i muligheden for også at gøre en forskel på Christiansborg, siger han.

 Jeg tror ikke, vi har hverken mere eller mindre at lave end andre kommunalbestyrelser, men vi er ret effektive med vores møder. Det kunne andre kommunalbestyrelser godt lære noget af.

Frederiksberg-modellen
Spørger man Jan E. Jørgensen, der allerede sidder i Folketinget, samtidig med at han er udvalgsformand på Frederiksberg, så er der især én ting, som er afgørende for, at det er populært for Frederiksbergs politikere også at sidde i Folketinget. Nemlig at det kan lade sig gøre.

- Jeg tror ikke, vi har hverken mere eller mindre at lave end andre kommunalbestyrelser, men vi er ret effektive med vores møder. Det kunne andre kommunalbestyrelser godt lære noget af, siger han.

Sagen er den, at på Frederiksberg ligger alle møder om mandagen. Man begynder om eftermiddagen, og så ligger de ellers som perler på en snor i løbet af aftenen.

- Nogle gange er vi så også først færdige hen ad midnat. Men det betyder, vi afvikler vores møder ret effektivt. Og mandag er jo samtidig den dag, som er mødefri i Folketinget, siger han og tilføjer, at man som politiker på Frederiksberg også er privilligeret af, at det kun tager 15 minutter at komme fra rådhuset på Frederiksberg til Christiansborg mod lidt over tre timer fra for eksempel rådhuset i Aarhus.

Frederiksbergs kommunale folketingskandidater:

Mette Kaasfeldt Bram (ALT)

Nikolaj Bøgh (K)

Laura Lindahl (LA)

Ruben Kidde (R)

Sine Heltberg (S)

Balder Mørk Andersen (SF)

Jan E. Jørgensen (V)

Mette Bang Larsen (EL)

Frederiksberg bæres med ind
Netop den korte afstand mellem rådhus og folketing bider Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) også mærke i.

- Frederiksberg ligger midt i hovedstaden og har let adgang til Christiansborg. Derfor kan det også være lettere for lokalpolitikere på Frederiksberg at se sig selv i at kunne passe begge dele, end hvis man er i Rebild eller Kolding, hvor det tager timer og ikke minutter at komme fra rådhuset til Folketinget.

Han er heller ikke bange for, at der går energi fra byrådsarbejdet, når otte byrødder vil slå deres folder på tinge. Først og fremmest mener han, det er en fordel for kommunen:

- For en kommune som Frederiksberg er det godt at have stærke repræsentanter uanset partifarve inde på Christiansborg. De bærer jo naturligt Frederiksbergs og hovedstadens interesse ind på Christiansborg. Så jeg synes, det er en styrkelse af Frederiksberg som by, siger han.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet