Folkemøde i flade sko

Winni Grosbøll (S) åbner Folkemødet i høje hæle, men ellers vil Bornholms borgmester være at finde i flade sko på den politiske sommerfestival, som i år lover rigelige mængder mad, god internetdækning og stabile transportmuligheder.

Ugens uundgåelige

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Du har taget de flade sko på i dag – regner du med at skulle meget rundt?

Jeg har et sted mellem 10-12 arrangementer i løbet af Folkemødet i år – og så bevæger jeg mig jo rundt på pladsen hele tiden. På mit første år her var der ingen huller i mit program, så jeg havde ikke tid til noget som helst andet. Derfor er det min Folkemødeerfaring, at man ikke skal lægge for mange arrangementer ind i sin kalender: Der skal også være tid til at komme rundt, lytte, finde inspiration og nogle sjove debatter. Så ja, jeg har de flade sko på – undtagen når jeg skal holde min åbningstale.

Hvad ser du mest frem til ved dette års Folkemøde?

Helt grundlæggende ser jeg frem til at få det hele foldet ud. Lige nu overskygger åbningstalen det hele, fordi jeg ser frem til den med lige dele frygt og begejstring. Selvom jeg har holdt mange taler i mit liv, så kan jeg stadig godt få helt vildt mange sommerfugle i maven – og det har jeg lige nu. Men når først jeg har holdt åbningstalen, er det hele i gang, og så er der ikke rigtig mere, jeg kan gøre. Vi arbejder jo helt op til deadline, men når først det kører, kører det – og så er det bare dejligt.

Op mod 15.000 daglige gæster ventes at besøge Folkemødet i år. Er Bornholm gearet til at tage imod så mange gæster?

Ja, det er vi. Vi har virkelig arbejdet med de tre ting, som glippede sidste år: Der var for lidt mad, der var for dårlig internetdækning, og transporten virkede ikke. Men selvom vi virkelig har arbejdet med at få det hele sat op til Folkemødet i år, er jeg da helt sikker på, at der vil opstå problemer – og dem løser vi så selvfølgelig undervejs. Bornholm lever af at tage imod gæster, og det er vi også meget dygtige til, men når du inviterer så mange mennesker på så lille et areal, er der rigtig mange ting, der kan gå galt – og som også kommer til at gå galt.

Over de kommende dage er stort set alle beslutningstagere samlet her på Bornholm – hvilket ønske fra dig og for Bornholm skal de helst opfylde?

Vi har et Folketing, som gennemfører nogle rigtig store reformer i meget stor hast i øjeblikket. Samtidig er det min klare fornemmelse, at befolkningen i de områder, der ligger lidt længere væk fra København, har en skepsis i forhold til, hvad der foregår: Hvorfor skal det hele gå så hurtigt, og hvad er det egentlig, vi skal nå? Afstanden mellem de to poler – beslutningstagerne på Christiansborg og befolkningen i hele Danmark – håber jeg, vi kan få sat fokus på her på Folkemødet.    

Og så håber jeg, at både medier, politikere og befolkning får øjnene op for, at Bornholm er så meget andet end bare udkant. Det er også vigtigt for mig at få vist det Bornholm, som jeg kender: Et aktivt, dejligt Bornholm, der syder af liv og glæde.

Hvis du skulle stille dig selv et spørgsmål – hvad skulle det så være?

Et spørgsmål, som jeg gerne vil svare på, er, hvad der fik mig til at flytte tilbage til Bornholm. Jeg er født og opvokset her, og der er ikke mange unge mennesker, der vender tilbage til øen, når de først har taget en videregående uddannelse. Jeg har bare aldrig været i tvivl om, at jeg skulle tilbage, selvom man samtidig siger nej til en stor karriere og høje lønninger. 

Til gengæld får man så meget andet, og det der lidt udefinerbare, der trak i mig, synes jeg er spændende at kredse om: For hvad er det egentlig, der trækker ved udkanterne? De bliver ikke fremstillet særlig smukt, og alligevel er vi mange, som er utrolig glade for at bo ude på landet. Så min store glæde ved at bo et smukt sted kunne jeg godt tænke mig at fortælle mere om. :

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet