Politik fra rødderne

Flertal vil straffe passive kommuner

VKO taler for at indføre økonomiske sanktioner mod kommuner, der ikke overholder den sociale lovgivning. Oppositionen er imod, og KL advarer.

 social

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Bøder er ifølge Dansk Folkepartis socialordfører, Martin Henriksen, nødvendige for at få kommuner til at overholde sociallovgivningen og leve op til deres ansvar for udsatte børn. Regeringspartierne er ikke afvisende.
”Der har med jævne mellemrum været sager i medierne, hvor nogle kommuner ser ud til at have sjusket eller udvist noget, som grænser til ligegyldighed over for udsatte borgere. Det kan vi ikke være bekendt. Der skal være noget konsekvens, når vi oplever kommuner, der bare ikke har gjort det godt nok,” siger Martin Henriksen.
En model kunne ifølge ham være, at Ankestyrelsen skulle udmåle en økonomisk straf, når en kommune blev underkendt i en ankesag. Dansk Folkeparti får opbakning fra  Venstre.
”Jeg kan se, at det her især kan have relevans i sager, hvor kommuner lukker øjnene for nomadefamilier og lader dem flytte videre til en anden kommune. Det er klart, at der er nødt til at være en meget hård økonomisk konsekvens for at undgå et incitament til at lade svage borgere flytte videre til svage kommuner, som måske ikke har overskud til at give dem den fornødne støtte,” siger Ellen Trane Nørby, socialordfører fra Venstre.
Socialminister Benedikte Kiær (K) vil ikke afvise økonomiske sanktioner, men afventer i første omgang effekten af en række politiske tiltag.
”Vi har sat mange nye initiativer i gang. Både med uddannelse til sagsbehandlere og andre veje til at styrke fagligheden. Og med Barnets Reform har Ankestyrelsen fået øgede beføjelser. Så det er ikke lige nu, der er behov for at køre det store skyts frem med økonomiske sanktioner,” siger Benedikte Kiær.

Symptombehandling

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Social & sundhed


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57