Magnus Heunicke (S) præsenterede ny teststrategi på et pressemøde onsdag. Det skal iværksættes med KL og Danske Regioner.
Magnus Heunicke (S) præsenterede ny teststrategi på et pressemøde onsdag. Det skal iværksættes med KL og Danske Regioner.
Philip Davali, Ritzau Scanpix

Flere test skal muliggøre forsigtig genåbning

Efter pres fra partier i Folketinget håber regeringen med ny teststrategi på snart at kunne åbne samfundet mere. Beregninger om smitterisiko er på vej.

genåbning

Af Ritzau | [email protected]

De blå partier har i flere uger presset på for at sende ældre skoleelever tilbage i klasserne og lade de mindre forretninger åbne, og også SF har meldt sig i koret.

Det kan lade sig gøre med fleksible og sundhedsmæssigt forsvarlige løsninger, mener partierne. Og fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lyder det nu, at han håber, det kan ske 1. marts.

  De sidder og regner på det, for de er nødt til at afvente effekten af genåbningen for 0.-4.-klasserne.

Ministeren afventer dog stadig beregninger fra faglige eksperter om coronasmitten, efter at man har ladet de yngste elever komme tilbage i skolen.

- Jeg håber ligesom alle andre, at der bliver plads til en yderligere genåbning 1. marts.

- De sidder og regner på det, for de er nødt til at afvente effekten af genåbningen for 0.-4.-klasserne, siger han.

Ifølge Heunicke kan regionale lempelser af restriktioner komme på tale.

Ny strategi er forudsætning, ti millioner test købt

Samtidig med udmeldingen er der præsenteret en ny teststrategi, som ifølge regeringen bliver hele forudsætningen for at kunne åbne dele af samfundet snart.

Danmark har købt ti millioner lyntest, som kun skal føres to-tre centimeter ind i næsen, ligesom der er indgået en aftale med kommuner og regioner om at teste langt flere borgere to gange om ugen.

Det kan bane vejen for at lade de ældre børn komme i skole igen, sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde onsdag.

- De kontinuerlige test kan være den nøgle, der kan få skoleporten til at åbne, og derfor er det afgørende, at vi får lavet en ordentlig strategi.

Desuden er der beregninger om smitterisikoen ved forskellige scenarier på vej. Regeringen forventer at få dem i hænde i næste uge, hvorefter en beslutning skal træffes.

Blandet modtagelse

Dansk Industri roser strategien.

- Store dele af samfundet, herunder dansk erhvervsliv, har nu været lukket nede i en fryser i rigtig lang tid. Langt flere test kan være med til tø dem og vores samfund op igen, siger direktør Lars Sandahl Sørensen i en kommentar.

Men hos organisationen SMVDanmark, der varetager små- og mellemstore virksomheders interesser, modtager direktør Jakob Brandt de nye udmeldinger med et splittet sind og efterlyser klarere signaler.

Lige nu er de mindre virksomheder på "katastrofekurs", lyder det.

- Mig bekendt regner de ikke på smitterisikoen ved at åbne liberale erhverv. Det efterlader tatovører, frisører og hele den branche med bekymringer, siger han.

- Vores udgangspunkt er, at har vi ikke hørt andet, går vi ud fra, at alt åbner 1. marts. Hvis regeringen ikke er til sinds at åbne for alt undtagen barer og restauranter, er det enormt meget på tide, at man kommer med en udmelding, siger Jakob Brandt.

  Mig bekendt regner de ikke på smitterisikoen ved at åbne liberale erhverv. Det efterlader tatovører, frisører og hele den branche med bekymringer.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kalder tanken om flere test i forbindelse med en genåbning "god nok".

Men han er bekymret for de logistiske udfordringer ved at teste så meget.

- Det forudsætter, at der er meget let adgang til testning, siger han og sætter også spørgsmålstegn ved, hvem der skal kontrollere, at folk bliver testet, og om kapaciteten er stor nok.

- Så det er forbundet med ganske store logistiske udfordringer, siger Hans Jørn Kolmos.

Restriktionerne løber foreløbig til den 28. februar.

Den nye strategi

  • En ny teststrategi for coronavirus bliver ifølge regeringen en af de vigtigste forudsætninger for mere genåbning.
  • Regeringen har indgået aftale med KL og Danske Regioner om, at flere borgere skal testes to gange om ugen.
  • Danmark har købt ti millioner af en ny type lyntest, som kun skal føres to-tre centimeter op i næsen. De nuværende lyntest skal langt længere op for at være effektive.
  • Vurderingen er, at de nye lyntest er lige så effektive som dem, man har brugt hidtil.

Kilde: Regeringen

 

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet