Billede

Fire eksempler: Sådan håndterer kommuner bevaringsværdige huse

nedrivning

Af Christian Olesen | [email protected]

Når en ejer vil rive sit bevaringsværdige hus ned, kræver det en tilladelse fra kommunen. Det skaber debat i udvalg og byråd, hvor lokalpolitikerne bliver uenige om, hvor vigtig deres lokale kulturarv egentlig er. Her kan du læse om fire sager, der viser, hvor forskelligt det går, når bevaringsværdi kommer på den kommunale dagsorden.Aabenraa: Kommunen nedlagde forbud, men blev tvunget til at købe hus

Foto: Nybolig Aabenraa

Ejeren forsøgte at restaurere det over 100 år gamle bevaringsværdige hus Villa Fria. Men efter at have brugt to mio. kr. gav han op og søgte i 2012 om nedrivning. Det sagde byrådet nej til, og ejeren mente, kommunen skulle tvinges til at overtage villaen.

Efter seks års sagsforløb besluttede Overtaksationskommissionen, at kommunen skulle købe huset for grundværdien plus et tillæg, hvilket løb op i 650.000 kr. Aabenraa havde ifølge JydskeVestkysten i forvejen brugt omkring 650.000 kr. i sagsomkostninger.

Siden 2018 har kommunen forsøgt at sælge Villa Frida for en mio. kr. med den betingelse, at en ny ejer bevarer huset. I august blev huset slået op igen hos Nybolig med en salgspris på 550.000 kr.. Det medførte flere seriøse bud, men Aabenraa har endnu ikke meldt ud, om Villa Frida er solgt.


Esbjerg: Byråd gik imod forvaltning og tillod nedrivning

Foto: Esbjerg Kommune

Et ungt par købte en trelænget landejendom, hvor de ville restaurere det bevaringsværdige stuehus fra 1902. Efter overtagelsen mente parret dog, at huset var i så dårlig stand, at det ikke kunne lade sig gøre, så de ville rive det ned. 

Kommunens forvaltning anbefalede et nej til nedrivning, da huset var vurderet til en save-værdi på 3, hvilket er en høj bevaringsværdi. Den samme besked kom fra Sydvestjyske Museer i et høringssvar. Men i august stemte et flertal i plan & miljøudvalget og efterfølgende byrådet for nedrivning. Bygningen var den ældste i området.


Haderslev: Borgmester stemte for nedrivning af frygt for at skulle købe hus

Foto: Haderslev Kommune

Et hus med en save-værdi på 4 skabte debat i Haderslev, da ejeren ønskede at rive det ned for at bygge nye boliger. Forvaltningen anbefalede et nej til nedrivning, et flertal i plan- og miljøudvalget stemte nej, og et flertal i byrådet sagde nej d. 27. august.

Men borgmester H.P. Geil (V) stemte for. En advokat havde nemlig vurderet over for kommunen, at der var risiko for, at kommunen kunne tvinges til at købe huset. Efter byrådets beslutning forbliver huset nu bevaringsværdigt, og der skal derfor laves en bevarende lokalplan. Om ejeren vil kræve, at kommunen overtager huset, vides ikke.


Vordingborg: Kommunen tillader nedrivning af klassisk gods

Foto: Landsforeningen for Bygnings- og Kulturarv

Familien Ravn solgte godset Katrinedal, som ellers har været slægtsejet i 100 år. De nye ejere ønsker at rive den klassicistiske hovedbygning fra 1808 ned og søgte derfor tilladelse hos kommunen. Vordingborgs forvaltning anbefalede at nedlægge forbud, men et flertal i plan- og byudvalget stemte for at give tilladelse.

Begrundelsen var ifølge Sjællandske Nyheder, at de ny ejere grundigt undersøgte, hvad det ville koste at renovere, og at det ikke kunne betale sig, da de ikke kunne få støtte til det. Kommunen kunne ikke save-registrere godset, for en bygning kan kun blive bevaringsværdig, hvis den kan ses fra vejen, og det er ikke tilfældet med Katrinedal, der ligger bag en bakkekam. Derfor har godset ingen save-værdi og bliver sandsynligvis revet ned i den kommende tid.

Kultur

Land & by

Teknik & miljø

Tilmeld dig nyhedsbrevet