Fagforbund revser forsøg med overenskomst

Arbejdsgivere kan i øjeblikket melde sig til forsøg med at lave fravigelser fra offentlige overenskomster. Kimen til bedre arbejdsgange, mener Margrethe Vestager (R), men flere fagforbund kalder forsøgene fuldstændig unødvendige.

Paradenummer

Af Morten Munkholm | [email protected]

På baggrund af sidste sommers økonomiaftale er der nu oprettet en forsøgsordning, hvor offentlige arbejdsgivere kan ansøge om at fravige forskellige overenskomstforpligtelser som for eksempel arbejdstidsregler og uddannelseskrav.

Men allerede inden ansøgningsrunden er udløbet, melder to af landets største fagforbund pas til at medvirke i forsøget.

- Vores tilgang til det er, at vi ikke ønsker at deltage i nogen af de her forsøg eller aftaler, hvor der eksperimenteres med overenskomsterne, siger Ellen K. Lykkegård, formand for 3F’s offentlige gruppe.

Hun ser ligesom en række andre forbund ikke den store grund til at lave forsøget, da det i forvejen er muligt at fravige overenskomstforpligtelser ved lokalaftaler. 

- Hvis kommunerne har noget, de vil have lavet om, så kan de bare rette henvendelse til os, og så må vi se, om det kan lade sig gøre, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der ligesom 3F ikke vil deltage i ordningen.

Forsøgsordningen stammer fra den såkaldte tillidsreform, hvor en række fagforeninger sammen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) aftalte syv principper for en modernisering af den offentlige sektor. 

Men at lave forsøg med overenskomstfravigelser kræver fagforbundenes accept. Og den kan blive svær at hente, mener formand en for Lærernes Central-organisation, Anders Bondo Christensen.

- Jeg tror ikke, det bliver til nogen forsøg overhovedet. Der er store muligheder for at fravige overenskomster ved lokalaftaler og arbejdstidsaftaler i forvejen, så jeg har svært ved at se, hvad ideen med projektet overhovedet er, siger han.

Kommunen har fået udleveret fem af de ansøgninger, der indtil videre er blevet sendt til ministeriet, og flere af dem møder kritik fra aftaleparterne. Alligevel mener Margrethe Vestager ikke, at projektet kan dømmes ude.

- Fristen for ansøgninger er langt fra udløbet, så vi kender endnu ikke den reelle interesse for forsøgene. Derfor synes jeg, det er for tidligt at lægge armene over kors. I stedet håber jeg, at alle vil holde sig målet for øje, som handler om bedre arbejdsgange, større arbejdsglæde og mere og bedre velfærd for borgerne, skriver hun i en mail.

Arbejdsmarked

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet