Et dobbelt udsyn

Flensborgs nye borgmester Simon Faber fra det danske mindretalsparti SSW vil sætte meget ind på at styrke det grænseoverskridende samarbejde.

Ugens uundgåelige

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Simon Faber er 42 år og har en bred uddannelsesmæssig baggrund, blandt andet som cand.mag. fra Aarhus Universitet i musik og tysk og en konservatorieuddannelse i sang og korledelse. De sidste seks år har han siddet som det danske mindretals konsulent på Christiansborg.

Hvad vil blive dit første tiltag som ny overborgmester?

Jeg tror, at det første bliver en lille omorganisering. Udover mig, der er direkte folkevalgt overborgmester, sidder der to andre borgmestre, som er udpeget af byrådet. Vi skal fastlægge, hvem der har hvilke kompetencer. For jeg har selvfølgelig en anden profil end min forgænger, så vi skal lige finde ud af, hvem der gør hvad. 

En anden af mine første opgaver bliver en konsolideringsrunde. Der har været en arbejdsgruppe nedsat i forbindelse med at finde budgetbesparelser på 5 millioner. Det kommer til at lande på mit bord i en af mine første måneder på posten, så det skal gøres klar til at komme gennem byrådet. 

Hvad betyder det for Danmark, at Flensborg nu har en SSW-overborgmester?

Det tror jeg vil betyde et styrket og forhåbentlig rigtig dynamisk samarbejde på tværs af grænsen med nabokommunerne til nord blandt andet Sønderborg og Aabenraa. Sønderborg går efter titlen som kulturhovedstad 2017. Det er en ansøgning, vi laver i fællesskab med grænseregionen. Det er et målrettet kultursamarbejde over grænsen, som jeg håber vi kan realisere.

Sønderjylland-Slesvig-samarbejdet, som har eksisteret siden begyndelsen af 90’erne, er nu inde i en kritisk evalueringsfase, på grund af for lidt beslutningskraft. I forbindelse med den evaluering vil jeg arbejde hårdt for en struktur, som ikke er for udvalgstung, men bygger på et mere handlingsorienteret samarbejde.

Hvad har været din bedste oplevelse i ugens løb?

Det har været den fantastiske glæde og begejstring, jeg er blevet mødt med af rigtig, rigtig mange. Både i Danmark, men især i Tyskland, hvor mange af de tyske borgere jo har stemt på mig, fordi de tror på, at byen har nogle chancer for at kunne agere optimalt på begge sider med mig ved roret. Den glæde har jeg kunnet mærke på gaderne; folk er fulde af forhåbninger og begejstring. Jeg har mødt meget lidt skepsis, så det tegner godt!

Hvor er du om ti år? 

Der ser jeg mig i en anden, men lige så spændende stilling, som også kræver et bredt udsyn. Det kan være i politik, men det behøver det ikke være. Jeg elsker at skifte boldgader. 

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet