Espersen: Forbudt at investere i klyngebomber

Det er ikke bare dårlig etik, men lovbrud, hvis kommuner investerer i klyngevåben. Det fastslår erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K).

økonomi

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Hverken stater eller kommuner må investere i virksomheder, der fremstiller klyngevåben. Det er ifølge erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) følgen af, at Danmark har underskrevet den såkaldte Oslo-konvention mod klyngevåben.

”Det vil være forbudt for den danske stat, herunder også kommunerne, at investere i virksomheder, der producerer eller handler med klyngevåben,” sagde ministeren i forbindelse med førstebehandlingen af et forslag om et generelt forbud mod investeringer i klyngevåben.

Og den udmelding glæder Pernille Frahm (SF).

”Det er fremragende, at det offentlige går foran. Men vi mangler, at ministeren følger op med et forbud, der gælder private virksomheders investeringer. Ellers bliver det en hullet sti, vi træder ud på,” siger Pernille Frahm. 

Og Folkekirkens Nødhjælps ekspert i klyngebomber Stine Leth-Nissen er enig.

”Disse bomber rammer hårdt og totalt vilkårligt. Så vi synes, et forbud er det helt rigtige. Men vi så gerne, at det var et totalforbud, der også gælder private, så vi ikke uafvidende kommer til at investere i det her,” siger hun.

Står det til Pernille Frahm, skal Lene Espersens ministerium udarbejde og vedligeholde en liste over firmaer, der er involveret i fremstilling af klyngevåben, så både firmaer og kommuner kan navigere udenom. 

I oktober sidste år afslørede Kommunen på baggrund af en undersøgelse fra organisationen DanWatch, at Slagelse Kommune havde sat penge i firmaet L-3 Communications, der producerer klyngevåben.

Pengene var placeret igennem en investeringsforening - og i strid med kommunens etiske politik. 

Straks efter offentliggørelsen af historien fik Slagelse luget ud i aktiebeholdningen. :

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet