Endelig anerkendelse til lederne

Første uddeling af Den Kommunale Lederpris gjorde noget ved den massive underernæring af hæder og anerkendelse til kommunale ledere.

Lederpris

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Pernille Madsen har lidt svært ved både at holde blomster, kæmpecheck og diplom. Så svært, at sponsoren nærmest undskylder, da han kommer med endnu et diplom til scenens midtpunkt.

”Jeg har direktøren med til at bære,” siger Pernille Madsen med et stort smil, men kigger øjeblikket efter en smule usikkert ned mod, hvad der nok har været direktøren, for at sikre sig, at hun ikke overskred nogen grænser.

Det gjorde hun ikke. For den første uddeling af Den Kommunal Lederpris handler om at give anerkendelse og hæder til kommunale ledere på alle niveauer. Det har de ikke fået nok af. Sådan lyder budskabet i hvert fald fra rigtig mange talere. 

Kommunikations-alt-muligt-manden Henrik Byager påpeger, at det er på tide med synlig anerkendelse, men at lederne også selv skal blive bedre til at stikke hovedet frem. Bertel Haarder stiller det retoriske spørgsmål, hvorfor nogle kommuner og institutioner klarer sig bedre end andre.

”Det skal jeg fortælle jer. Man skal ikke tale meget længe med lederne, før man tænker ’dér ligger forskellen, og kun dér’,” svarer han selv. 

Professor i kommunal ledelse på Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen mener, at janteloven har haft for meget plads i kommunerne:

”Der er grund til at glæde sig over, at vi er nået dertil i vores land, at vi gerne vil fremhæve nogle frem for andre,” siger han.

Skamros

Udover prisen for bedste fagchef og afdelingsleder, som føromtalte Pernille Madsen vinder, er der også priser til bedste institutionsleder og bedste topleder. Sidstnævnte overrækkes af administrerende direktør i KMD Lars Monrad-Gylling. 

Han påpeger også de offentlige lederes mangel på positivt spotlys. Efter KMD blev en privat virksomhed, havde familien og vennerne fået mere respekt for hans job, selvom opgaven faktisk var blevet en smule nemmere sammenlignet med, da KMD var ejet af kommunerne. 

Vinderen af prisen som bedste kommunale topleder, Flemming Hansen, er både stolt og glad. Men sundhedschefen fra Rebild er ikke helt enig i hædersbehovet.

”Det er anderledes at være offentlig leder. Men derfra og til at sige, at der mangler hæder og anerkendelse, er langt. Jeg synes, min arbejdsplads er god til at rose – og rise for den sags skyld. Det skal jo ikke være sådan, at vi går og skamroser hinanden hele tiden,” siger Flemming Larsen.

Personalegode

Kommunaldirektørernes formand, Jens Christian Birch, der selv har været med til at arrangere prisen, ser den som en kulmination på en længere udvikling:

”I 2005 kom det første kodeks for offentlig ledelse. Det var første gang, der blev sat værdier og normer på det. Den Kommunale Lederpris er den naturlige videreudvikling, nu tør vi være konkrete og anerkende og udpege de gode ledere. Det er et væsentligt bidrag til synliggørelse af god ledelse i kommunerne.” siger Jens Christian Birch.

Bertel Haarder kommer fra talerstolen med det samme budskab om, at god offentlig ledelse er en del af tidsånden: 

”Og vendepunktet var, da formanden for gymnasielærerforeningen – den mest ledelsesresistente gruppe, som findes – for et par år siden sagde på en konference, at ledelse er gået fra et nødvendigt onde til et personale­gode.”

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet