En canadisk Kennedy på crack

Torontos borgmester Rob Ford er blevet fanget i løgn, narkomisbrug og mistænkes for at være indblandet i et mord. Alligevel bliver han på sin post. Måske er vi på vej ind i en politisk periode blottet for skam, mener journalist bag Ford-biografi.

Uhørt

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Rob Fords rødmossede ansigt har prydet alverdens forsider. Torontos borgmester sætter næsten daglig nye standarder for, hvor store skandaler en politiker kan overleve med embedet i behold. Til trods for et crack-misbrug, alkoholproblemer og tvivlsomme kontakter til folk fra den kriminelle underverden sidder Rob Ford stadig på taburetten.

Journalist Robyn Doolittle, der arbejder for avisen To-ronto Star, har begået biografien ‘Crazy Town’ om Rob Ford. Især Fords forældre og søskende er centrale i forståelsen af Toronto-borgmesterens politiske skæbne, fortæller journalisten, der længe var en af de eneste, som havde set den omdiskuterede videooptagelse, hvor Rob Ford ryger crack-kokain i selskab med tre narkogangstere.

- De ser sig selv som et politisk dynasti: En canadisk Kennedy-klan. Faderen sad i provinsparlamentet i Ontario, og broderen sidder i byrådet i Toronto. Og der er allerede en ny Ford på vej. Rob Ford har sagt, at han vil være premierminister en dag. På den ene side giver det ingen mening, men det giver måske alligevel mening, fordi folk rent faktisk har stemt ham ind som borgmester, siger Robyn Doolittle.

Ford-familien ejer den multinationale virksomhed Deco Labels, som er grundlaget for en anslået formue på flere hundreder millioner kroner.

Vejen til magten
Rob Ford, der nu er kendt som verdens værste borgmester, grundlagde sin politiske karriere ved at være den ‘lille mands ven’. I kvarteret Etobicoke, hvor han første gang blev opstillet og valgt til byrådet i 2000, var han kendt som den hjælpsomme lokalpatriot.

- Man kunne ringe til ham og sige, at man havde en defekt kloak - så dukkede han op en time senere med ansatte fra kommunen og fiksede problemet. Som byrådsmedlem var han også kendt som en, der ikke brugte hele sit kontorbudget. Han er meget velhavende, så han betalte sine ansatte af egen lomme, hvilket gav genlyd hos vælgerne, siger Robyn Doolittle.

Familiens indflydelse på Rob Fords karriere viste sig i 2003, da politikeren John Tory, der på daværende tidspunkt var midt i et kapløb om borgmesterposten i Toronto, holdt møde med Ford-familien. Diane Ford, mor til Rob Ford, lovede under mødet, at Tory ville vinde Etobicoke-distriktet mod en passende betaling: ‘Du vil have embedet for en periode, og så bliver det Robbies tur’.

Ford-familiens prekære omgang med sandheden kom til udtryk i 1998, da faderen Doug Ford Senior opdagede, at nogen havde taget en kasse med penge, som han havde gemt i kælderen. Samtlige Ford-søskende og deres ægtefæller blev af faderen tvunget til at tage en løgnedetektortest. Kathy Ford, søster til Rob Ford, og hendes daværende ægtemand Ennio Stirpe bestod ikke testen, og parret blev efterfølgende skilt. Få måneder senere skød og dræbte Stirpe Kathy Fords nye kæreste.

Af Robyn Doolittles bog fremgår det tydeligt, at Rob Fords misbrug startede i 2006, hvor faderen døde. Søsteren Kathy, der allerede på dette tidspunkt havde store narkoproblemer, brugte meget tid med Rob Ford, og det var angivelig her, misbruget af hårde stoffer begyndte. Da Ford i 2010 blev borgmester, bad konen Renata ham om at skrue ned for piller og stoffer, hvortil Ford svarede: ‘Jeg stopper med pillerne, men jeg dropper ikke coken’.

Post-skam
Byrådet i Toronto valgte i november 2013 at fratage Rob Ford en del af sine magtbeføjelser som følge af borgmesterens mange skandaler og løgne om sit misbrug. Ford sammenlignede indgrebet med et statskup og lovede ‘krig’ mod de byrådsmedlemmer, der havde stemt for forslaget. Det er kun provinsparlamentet, som kan ændre loven og fyre Ford, men det har delstatspolitikerne afvist, da det fremadrettet ville gøre det nemt for politiske modstandere at fjerne ‘uønskede’ borgmestre.

En af de narkogangstere, som Ford blev afbildet med på video, blev skuddræbt nogle måneder, efter at videoen blev optaget. I øjeblikket efterforskes det stadig, om Ford har nogen forbindelse til mordet på Anthony Smith.
Canadiske medier har offentliggjort sms-beskeder, hvoraf det fremgår, at Rob Ford forsøgte at købe crack-videoen af narkohandleren Siyadin Abdi for at sikre, at den ikke faldt i hænderne på politiet eller pressen. Ford lykkedes ikke med dette, da Siyadin Abdi krævede en langt højere betaling end tilbuddet om de 5000 canadiske dollar og den bil, som borgmesteren havde smidt på bordet.

Rob Ford har fortsat sit misbrug på trods af sine skandaler. Og han har allerede meldt sit kandidatur til borgmesterposten i oktober 2014. Det får Robyn Doolittle til at konkludere, at politikerne nærmer sig en post-skam-epoke:

- Man spørger sig selv, hvordan han kan blive siddende. Han har det okay med, at han hver dag bliver spurgt om druk, kokain og prostituerede. Det ligner en slags ‘skammens død’. Det er meget interessant. Måske tænker politikere, at de kan overleve alle skandaler, bare de bliver siddende.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet