IKEA er en af de virksomheder, der benytter sig af Luxembourg-finten. Foto: Polfoto
IKEA er en af de virksomheder, der benytter sig af ”Luxembourg-finten”. Foto: Polfoto

EL får stor opbakning til bekæmpelse af skattely

Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum havde ikke forventet så stor opbakning til sit forslag om bekæmpelse af skattely, som hun fik. Nu vil erhvervsministeren gå til EU-Kommissionen med problemstillingen.

Syddanmark

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Først stod den sydfynske politiker, Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum, alene med sit krav om, at Region Syddanmark ”ikke skal handle med, købe varer fra eller på anden måde samarbejde med de selskaber, der har benyttet sig af den såkaldte Luxembourg-finte for at undgå at betale skat i de lande, hvor pengene er tjent, herunder Danmark”.

Men forslaget mødte stor opbakning i regionsrådet, som med et overvældende flertal, 40 ud af 41 politikere, nu har bedt Danske Regioner om at undersøge muligheden for at lave fælles retningslinjer for regionernes indkøbspolitik – så vidt det er lovligt.

I begrundelsen for at stoppe al handel med de implicerede virksomheder skriver Vibeke Syppli Enrum blandt andet: ”Når det offentlige – herunder blandt andet Region Syddanmark – er i konstant pengemangel til at kunne yde en ordentlig service for borgerne, ville det være helt og aldeles umoralsk at have med disse selskaber at gøre.”

- Som region varetager vi borgernes skattebetalte penge. Vi indkøber for mange penge i regionen – specielt til sygehusvæsnet – og så nytter det ikke noget, at de virksomheder, vi køber ind hos, ikke vil betale til det fællesskab, som de sælger til, siger Vibeke Syppli Enrum.

Man må godt stille krav

Vibeke Syppli Enrum forventede faktisk ikke, at opbakningen ville være så stor. Forvaltningen havde nemlig meldt ud i et notat, at ”regionen ikke lovligt som følge af selskabers overførsel af overskud fra Danmark til Luxembourg kan stoppe med at handle med disse selskaber.”

”Vi indkøber for mange penge i regionen - specielt til sygehusvæsnet - og så nytter det ikke noget, at de virksomheder, vi køber ind hos, ikke vil betale til det fællesskab, som de sælger til.”

Men ifølge Vibeke Syppli Enrum gik forvaltningens bekymring på, at regionsrådet ønskede at bryde allerede indgåede kontrakter:

- Men man kan jo godt stille nogle krav til de virksomheder, vi vælger, når vi sender opgaver i udbud. Det er klart, at hvis vi har en kontrakt, kan vi ikke bare bryde den, siger hun og henviser til, at der netop ligger et revideret udbudsdirektiv fra EU, som gør det muligt at stille krav til virksomheder, når en opgave sendes i udbud.

Sass går til kommissionen

Netop det direktiv interesserer også erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S), som i en mail til Politiken skriver, at han på basis af EU-direktivet snart udsender et udkast til en ny udbudslov. Derudover vil ministeren gå til kommissionen for at rejse spørgsmålet om offentlige udbud og virksomheder i skattely. Han bakkes op af Skatteminister Benny Engelbrecht (S):

- Nu er jeg som skatteminister ikke ansvarlig for, hvordan regionerne og kommunerne bruger deres penge. Men helt principielt mener jeg, at skattely er forkert. Det,  jeg kan gøre som skatteminister, er at bekæmpe skattely. Regeringen har netop fremlagt en ambitiøs skattely-pakke, som vil bidrage til at rive flere firmaer ud af skattely, så de betaler den skat, de er forpligtet til. Det arbejde vil jeg fortsætte fremadrettet.

I den nuværende udbudslovgivning er det en mulighed – og ikke et krav – at udelukke selskaber, der er dømt for at have snydt i skat. Med de nye regler, som præsenteres i EU-direktivet, er det – modsat nu – tilladt for ordregiveren at afkræve en bestemt mærkning for specifikke miljømæssige, sociale eller andre egenskaber. Her foreslår Vibeke Syppli Enrum, at man som i England indfører en fair tax-mærkning, der ligesom fair trade-mærket viser, at en virksomhed betaler skat efter den gældende lovgivning for selskabsskat i landet.

Luxembourg-finten

  • Forslaget fra Enhedslisten kommer efter et større læk af dokumenter fra det verdensomspændende revisionsfirma PwC, der viser at en lang række virksomheder undgår at betale skat i Danmark ved at gøre brug af den såkaldte Luxembourg-finte.
  • Region Syddanmark handler blandt andre med Apple, Ikea, Pepsi og medicinalvirksomheden Glaxo-SmithKline, som alle befinder sig på listen.

Bøger

EU

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet