Efterspørgsel på råd om klimatilpasning var ventet

Nu har 49 af kommunerne haft besøg af klimarejseholdet, der skal give kommunerne råd og vejledning om klimatilpasningsplanerne

Rejsehold

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

I denne uge har regeringens klimarejsehold rundet et skarpt hjørne: Nu har over halvdelen af landets kommuner fået besøg af rejseholdet. Men den store interesse var forventet.

- Allerede inden aftalen mellem KL og regeringen, vidste vi, at der var et behov blandt kommuner for at få oplyst, hvordan de kan lave en klimaplan. Så det kommer egentlig ikke bag på mig, at kommunerne har en stor interesse i det, fordi det er så højt på dagsordenen, siger Louise Grøndahl fra regeringen klimarejsehold til dk-teknik.

Hun har personligt besøgt mere end 40 kommuner og kan desuden fortælle, at rejseholdet - inklusive de afholdte stormøder - nu har været i kontakt med over 60 kommuner rundt om i Danmark.

Risikokort i kommuneplaner
I gennemsnit har rejseholdet besøgt ca. to kommuner hver uge og fortalt om alt fra, hvordan man inddrager forsyningerne og borgerne på bedste vis, til hvad andre kommuner har gjort for at løse lignende udfordringer.

- Lige nu taler vi primært om, hvilken type kortlægning af risikoområder kommunerne skal lave. Vi taler også om, hvordan man kan finansiere nogle af løsningerne, og hvordan man inkorporerer de forskellige delelementer som fx risikokort i en kommuneplan, siger Louise Grøndahl.

Det er ikke et succeskriterium, at alle 98 kommuner partout skal have haft besøg af klimarejseholdet ved udgangen af 2013.

- Derimod er det målsætningen at alle 98 kommuner skal lave klimatilpasningsplaner, men det er deres egen afgørelse, om de har behov for hjælp til det eller ej, siger Louise Grøndahl.

Gør nytte
Kommunernes klimatilpasningsplaner skal som minimum udpege risikoområder og beskrive, hvordan kommunen vil prioritere indsatsen.

- Det vigtige er, at kommunerne har et sted at henvende sig, når de står i processen med at lave klimatilpasningsplaner. Og at de har en oplevelse af, at det klæder dem bedre på til at lave en klimatilpasningsplan: Hvad planen skal indeholde, hvordan de skal gå til tingene, og hvordan de skal invitere forsyningen med til at lave arbejdet også. Det er der, vi har en opfattelse af, at vi gør nytte, siger Louise Grøndahl. 

Hele øvelsen går ud på, at kommunerne, som led i aften mellem KL og staten, skal udarbejde klimatilpasningsplaner, som skal være en del af kommuneplanen eller et tillæg.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet