Pia Olsen Dyhr har vendt SFs nedtur, men der er stadig lang vej til ELs Johanne 
Schmidt-Nielsens 47.002 personlige stemmer ved valget i 2011.
Foto: Polfoto
Pia Olsen Dyhr har vendt SF's nedtur, men der er stadig lang vej til EL's Johanne Schmidt-Nielsens 47.002 personlige stemmer ved valget i 2011. Foto: Polfoto

Dronningedyst i hovedstaden

Fordelingen af venstrefløjsstemmer i København afhænger i høj grad af, hvilke politiske profiler der stiller op. To ud af tre Enheds­liste-stemmer gik i 2011 personligt til Johanne Schmidt-Nielsen, som ikke er sikker på opstilling.

Bevægelse

Af Morten Munkholm | [email protected]

Helle, Johanne eller Pia?

Hvis det kommende folketingsvalg afholdes inden sommerferien, får københavnerne mulighed for at vælge imellem landets tre kvindelige partifrontfigurer. Afholdes det først til efteråret, vil Enhedslistens rotationsprincip til gengæld have sat Johanne Schmidt-Nielsen ud af spillet. Og det kan få stor betydning, da mere end hver tiende københavner satte deres kryds ud for hende i 2011.

- Den positive del af det er, at vi er et parti, hvor folk ikke klistrer unødigt til taburetterne. Den negative del af det er, at Johanne jo nærmest er blevet folkeeje, og det vil selvfølgelig betyde noget for os med hensyn til genkendelighed og så videre, hvis hun risikerer ikke at kunne stille op, forklarer politisk rådgiver og kandidat ved det kommende valg, Pelle Dragsted.

Han har tidligere nævnt muligheden for, at Socialdemokraterne kan bruge valgdatoen taktisk til at få hentet nogle af deres frafaldne københavnervælgere hjem. Men valgforsker Rune Stub-ager fra Aarhus Universitet tvivler på, at det vil virke.

- Det er selvfølgelig isoleret set altid godt, hvis man ikke stiller op mod en stemmesluger. Omvendt tror jeg ikke, det er nogen given sag, at det vil give S et markant bedre valg, hvis Johanne Schmidt-Nielsen ikke stiller op, siger han.

”Spørgsmålet er jo, hvor stemmerne vil gå hen uden Johanne Schmidt-Nielsen. Om de egentlig ville være blevet hos S-SF, hvis ikke Enhedslisten havde haft så stor succes, eller om de bare ville fordele sig mere jævnt blandt venstrefløjspartierne og De Radikale.”

SF’s Pia Olsen Dyhr er en anden potentiel stemmesluger i hovedstaden, efter at hun i foråret overtog formandsposten og skiftede opstillingskreds fra Nordsjælland til København. Her fik Villy Søvndal et personligt kanonvalg med 33.010 stemmer i 2007, mens det kun blev til 12.954 ved det seneste.

[intense_table skin="1850110816" columns="Københavnske Stemmeslugere i 2011,Antal,Andel af partiets stemmer" data="Johanne Schmidt-Nielsen (EL),47.002,66 %,Helle Thorning-Schmidt (S),33.564,42 %,Søren Pind (V),15.101,23 %,Manu Sareen (R),14.505,20 % ,Villy Søvndal (SF),12.954,25 %,Peter Skaarup (DF),10.118,28 %,Ida Auken (R - dengang SF),9.114,17 %"]

- Spørgsmålet er jo, hvor stemmerne vil gå hen uden Johanne Schmidt-Nielsen. Om de egentlig ville være blevet hos S-SF, hvis ikke Enhedslisten havde haft så stor succes, eller om de bare ville fordele sig mere jævnt blandt venstrefløjspartierne og De Radikale, siger Rune Stubager.

På Enhedslistens årsmøde til sommer skal de beslutte en ny opstilling af kandidater, hvis valget ikke er afholdt inden da. I midten af februar er der deadline for lokalafdelingernes ønsker, som nok vil gå på at få en profil som Pernille Skipper eller Stine Brix til at stille op i hovedstaden. Og lige meget hvem der stiller op, vil Enhedslisten kunne slå S, SF og R på et budskab om troværdighed, mener Pelle Dragsted.

- Noget af det, vi ser gå godt for os rundtom i landet, er, at folk ikke tror på politikerne fra de andre partier. Der er for langt mellem det, de gør, og det, de siger. Der har været for mange løftebrud og for mange gange, hvor folk kunne gennemskue, at det ikke var deres politik, selvom de sagde det, siger han.

POLFOTO_44607191

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet