Direktøren skal gerne flytte med jobbet

Der er ikke længere krav om, at nye direktører flytter til kommunen, men det er stadig et udtrykt ønske. Der er både fordele og ulemper i at flytte med jobbet.

Ledelse

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Det er ikke længere et krav, men et ønske, at direktøren bor i kommunen. Det vurderer aktører, som følger arbejdsmarkedet for kommunale chefer. 

”Det er mit indtryk, at mange har det ønske, at direktøren bosætter sig i kommunen. Der er noget psykologisk i at man også selv lever under de beslutninger, man er med til at træffe,” siger formanden for Foreningen af Kommunale Chefer, Jørgen Christiansen, der selv er kommunaldirektør på Langeland.

Lisbeth Binderup er ny kommunaldirektør i Skanderborg Kommune, men kommer fra en stilling som rekrutteringskonsulent hos Lundgaard Konsulenterne:

”Det er min oplevelse, at man i de fleste tilfælde har en snak om emnet, hvor der bliver giver udtryk for, at man håber, den nye direktør vil bosætte sig i kommunen. Som embedsmænd skal man sælge kommunen udadtil, også er det en fordel, at man selv er bosiddende. Men det er ikke et krav nogen steder,” fortæller hun. 

Selv var hun fra starten sikker på at hun ville flytte til Skanderborg, hvis hun fik jobbet:

”For mig er det at bo og integrere mig i en kommune en stor del af glæden ved jobbet, men det er ikke noget, som  Skanderborg har bedt om.”

Lektor Morten Balle Hansen fra Syddansk Universitet fortæller, at der i 90’erne var bopælspligt for kommunaldirektøren i mange kommuner:

”Kommunaldirektøren skulle være en borger, man kunne møde på gaden. Det var også i højere grad en fast stilling, man havde i længere tid. I dag er tendensen, at man laver karriere i mange forskellige kommuner,” Morten Balle Hansen.

Formand for Kommunaldirektørforeningen Jens Christian Birch vurderer, at kommunaldirektører på Fyn og Jylland i højere grad bor i deres kommuner end dem på Sjælland og i hovedstadsområdet. DJØF, der organiserer en stor del af de kommunale chefer, fortæller, at bopælspligt var noget, man så før reformen og i mindre kommuner. 

Lukkede den lokale skole

Måske var netop kommunestørrelsen en vigtig faktor, påpeger Michael Schrøder, der for nyligt startede som kommunaldirektør i Dragør og også har været kommunaldirektør i den tidligere Nysted kommune på Lolland.

”For de små kommuner var kommunaldirektørens indtægt også en høj indkomst, som kunne betyde noget for skattegrundlaget. Derfor var det også vigtigt, at man handlede i kommunen”, fortæller han. 

I dag bor han på Østerbro, og det mener han kan være en fordel:

”Der kan være mange bagsider ved at bo som kommunaldirektør i mindre kommuner. Jeg mener, det er godt at have et armslængdeprincip. Men det er vigtigt at bo i området, så man kender befolkningskulturen,” siger Michael Schrøder.

Lisbeth Binderup er uenig:

”Som kommunal direktør i Nordborg var jeg med til at lukke den skole, som mine egne børn og deres kammerater fra vores villavej gik i. Det var en ubehagelig opgave ligesom andre skolelukninger, men som privatperson oplevede jeg aldrig noget ubehageligt,” fortæller hun.

 

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet