DF og EL: Høj skat straffer fattige kommuner

Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at borgerne i kommuner med mange på overførselsindkomst bliver straffet ekstra ved at have landets højeste kommunale skatter.

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Borgerne i kommuner med den laveste gennemsnitsindkomst må affinde sig med også at betale mest i kommunal skat. Landets tre fattigste kommuner Langeland, Lolland og Bornholm ligger alle i toppen på listen over de højeste kommunale skatteprocenter.

På Langeland betaler borgerne 27,8 procent i kommuneskat, mens tallet er 26,7 og 26,2 på henholdsvis Lolland og Bornholm.

Dansk Folkeparti (DF) mener, at staten bør hjælpe med at øge skattegrundlaget i de fattige kommuner ved konsekvent at flytte offentlige arbejdspladser til fattige områder i udkanten.

- Det er problematisk, at de fattigste borgere skal betale den højeste skat, siger Mette Hjermind Dencker, DF’s ordfører for landdistrikterne, og tilføjer:

- Fra statens side bør vi sikre, at der er mange offentlige arbejdspladser i udkantsområderne. Hvis staten går foran, så skaber det også flere private arbejdspladser. Selv om det er vigtigt med kommunal udligning, så anser vi det for at være en slags akut kontanthjælp. I længden handler det om at flytte arbejdspladser ud.

Refusion er vejen

Finn Sørensen, der er kommunalordfører for Enhedslisten, pointerer, at skatteprocenten ofte er høj i fattige kommuner og udkantsområder, fordi disse kommuner har store udgifter til overførselsindkomster. Han mener derfor, at staten skal give 100 procent refusion på kommunernes udgifter til kontanthjælp, sygedagpenge og andre sociale ydelser:

- Sådan som det er nu, så bliver de fattige bliver straffet en ekstra gang med høj skat. Kommunerne bør få 100 procent refusion fra staten for overførselsindkomster, så den kommunale ulighed fjernes, siger han.

Finn Sørensen er ikke uenig i DF’s forslag om at flytte offentlige arbejdspladser til udkanten, men han mener ikke, at det løser problemet.

- Man kan godt placere offentlige arbejdspladser i yderområder, men det hjælper ikke meget, hvis ikke private virksomheder også vælger at være i de områder, siger han.

Arbejdsmarked

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet