Det blide opråb på havet

Der var bølgeskvulp og appelsinsodavand til havs, da Scleroseforeningen inviterede Sophie Løhde om bord på galeasen til 'en lytter' om et liv med sklerose

Sklerose

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

- Er du så konservativ? spørger en gæst Sophie Løhde, da hun kommer om bord på galeasen Mester, der ligger til ved ydermolen i Allinge Havn. Venstres 28-årige sundhedsordfører er for en gangs skyld ikke kommet for at tale selv – denne gang skal hun lytte – til lidt skibsviden, til lidt Christiansø-snak og til Jespers livsfortælling.

Arrangementet skiller sig betydeligt ud fra teltdebatterne på land. Bølger og sol giver snakken en afslappet klang, og yderst i stævnen ligger tre midaldrende kvinder med en øl i hånden. De har grebet muligheden for at komme med på 'eventyr'.

Sophie og Jesper, der er syg med sklerose, sidder sammen i stævnen. Da Jesper var 27 år, blev han fra den ene dag til den anden lam i armen, fik dobbeltsyn og på-hoved-vendt syn. Først et halvt år senere med næsten daglige sygehusbesøg kunne diagnosen stilles.

- Det sværeste var at fortælle min kone det. Jeg troede jo, jeg skulle dø, fortæller Jesper, der i dag lever et tempofyldt liv med masser af cykling og et deltidsarbejde som chauffør.

Undervejs bryder engagerede foreningsfolk ind i Jespers fortælling. De fortæller om, hvorfor der er sket en stor stigning i antallet af skleroseramte i Danmark og oplyser om karakterforskelle ved sygdommen. De forklarer også, at de to sklerose-specialiserede hospitaler, der findes i Danmark, godt kunne bruge flere penge:

- Der er en ventetid på omkring tre år for de patienter, der kræver mest behandling og hjælp, forklarer en medarbejder i Scleroseforeningen.

Sophie Løhde forholder sig stille og lyttende det meste af tiden.

- Hvordan kan jeres situation blive bedre? spørger hun på et tidpunkt den lille flok, der har samlet sig omkring hende.

Snakken bliver aldrig bred eller diskuterende – derimod uformel og afslappet. Helt i tråd med rammerne.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet