Billede

Den første kommune vil kompensere forældre for at holde børn hjemme

Pædagoger er utrygge, og den første kommune kompenserer nu forældre for at holde børnene hjemme. Flere andre kommuner overvejer det samme, siger KL.

hjemmepasning

Af Ritzau | [email protected]

Pædagogerne må løbe stærkt i daginstitutionerne, hvor de fortsat er presset af coronarestriktioner.

Sådan lyder det blandt andet fra pædagogernes fagforbund, Bupl. De opfordrede i sidste uge til, at forældrene holder deres børn hjemme, hvis det kan lade sig gøre. Lørdag er 19 pædagoger og 2 daglige ledere gået sammen om et opråb i Dagbladet Information. Her beskriver de blandt andet, hvordan pædagoger går utrygge på arbejde, mens smitten med covid-19 spreder sig.

I modsætning til foråret i fjor er der ikke indført nødpasning, og daginstitutionerne skal derfor fortsætte som normalt. Men Gladsaxe Kommune har som den første kommune i landet netop besluttet at kompensere forældrene, hvis de holder deres børn hjemme.

Det skal både tage noget af presset af pædagogerne og lette planlægningen. Det skal samtidig imødekomme en bøn fra Forældrenes Landsorganisation (Fola).

Fola mener, at forældrene bør undtages fra betaling til daginstitutionen, hvis de holder barnet hjemme. Og Gladsaxe bliver muligvis ikke den eneste kommune, der tager det initiativ.

Slipper for ekstraansættelser

KL oplyser, at de er bekendt med, at enkelte andre kommuner har lignende overvejelser. Men de kender ikke til kommuner, hvor der er truffet lignende og endelige beslutninger.

  Pædagogerne har i nogle tilfælde følt sig utrygge, fordi de har så mange børn, så de vil føle sig mere trygge nu, fordi de har færre børn.

I Gladsaxe fortæller borgmester Trine Græse (S), at kommunen nu kan slippe for at ansætte en række ekstra pædagoger.

For mens restriktionerne i foråret var en reel nedlukning, der førte til nødpasning, er der nu blot tale om en opfordring fra regeringen om, at man kan holde sit barn hjemme.

Regeringen anbefalede desuden 8. januar at inddele børnene i mindre grupper, hvilket kræver endnu mere af pædagogerne, lyder det.

- Pædagogerne har i nogle tilfælde følt sig utrygge, fordi de har så mange børn, så de vil føle sig mere trygge nu, fordi de har færre børn, siger Trine Græse. Samtidig synes forældrene, det er meget underligt, at vi beder dem om at holde børnene hjemme, hvis de kan, men at de samtidig skal betale fuld pris, siger hun.

FOA: Prisværdigt initiativ

Forældrene, der holder barnet hjemme i kommunen, sparer 3543 kroner om måneden, hvis barnet er under tre år, og 2036 kroner, hvis barnet er over tre år.

  Jeg havde en forælder i går, der fortalte, at hvis hun kan spare sin datters vuggestue, kunne hun købe ordentlige kontormøbler til sin søn, der er i hjemmeskole.

Hos Fola kalder formand Signe Nielsen det prisværdigt, at Gladsaxe nu vil lade forældrene beholde pengene, hvis de ikke sender børnene afsted i daginstitution.

- Jeg havde en forælder i går, der fortalte, at hvis hun kan spare sin datters vuggestue, kunne hun købe ordentlige kontormøbler til sin søn, der er i hjemmeskole. Og det er samtidig nok til, at det lige præcis tager presset af daginstitutionerne, så de ikke skal give nogle børn besked om, de ikke kan møde ind, fordi der så er for mange, siger Signe Nielsen.

I Information skriver pædagogerne, at de ikke kan holde den afstand, myndighederne anbefaler, fordi nærhed er en del af jobbet, og at de ikke kan sikre rengøringen, fordi der allerede er skåret meget.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har afvist at lukke dagtilbuddene i øjeblikket.

Hvert tredje barn var ikke i dagtilbud

  • KL har foretaget en stikprøveundersøgelse i 76 af landets 98 kommuner om fremmødet i daginstitutionerne 11. januar i uge 2.
  • I gennemsnit var 66 procent af børnene fremmødt.
  • Fremmødet af børnene varierer fra kommune til kommune mellem 48 procent og 83 procent.
  • Blandt pædagogerne var syv procent gennemsnitligt fraværende. De kan have været hjemsendt til test, syge eller lignende.
  • KL spurgte også til børn i 0.-4. klasse. 10,4 procent af børnene var i nødpasning.


Kilde: KL

 

Arbejdsmarked

Børn & unge

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet