Danskerne vil have høj etik i pensionen

82 procent kræver, at deres pensionspenge investeres etisk forsvarligt. Det kan sagtens lade sig gøre – uden at det går ud over afkastet, siger branchen.

Tema uetiske pensioner

Af Redaktionen | [email protected]

Danskerne får ondt i samvittigheden, når deres pensionspenge bliver brugt til at finansiere miljøsvineri og krænkelser af menneskerettighederne. Nu viser en undersøgelse fra organisationen DanWatch, at fem store pensionsselskaber har mere end en halv milliard kroner investeret i selskaber, der er sortlistet på grund af knas med etikken. 

”Det er uetisk, at man kommer til at støtte de her utrolig dårlige sager. Børnearbejde og miljøforurening kan jo aldrig gøres op i penge,” siger skolelærer Søren Bruun fra Hillerødgades Skole til Kommunen. Hans pensionsselskab, Lærernes Pension, har sat penge i ti sortlistede firmaer. Pædagogernes pensionskasse, PBU, har penge i ni sortlistede selskaber,  mens PensionDanmark har penge i otte. 

82 procent af befolkningen mener, at pensionsbranchen har et ansvar for at investere etisk ansvarligt, viser en undersøgelse fra analysefirmaet Userneeds. 14 procent mener sågar, at hensynet til afkastet må vige for de etiske overvejelser. Der sætter dobbelt så mange dog hælene i og siger, at pensionens størrelse trods alt er vigtigere. Halvdelen af de adspurgte mener, at etik og afkast er lige vigtigt. 

Høj etik giver bonus

Men det ene udelukker ikke det andet, mener brancheforeningen Forsikring & Pension.

”Der er ingen modstrid mellem at tage etiske hensyn og have sikkerhed for et højt afkast,” siger foreningens administrerende direktør, Per Bremer Rasmussen. Det bygger han på, at investeringer automatisk bliver mere risikable, hvis pengene er sat i virksomheder, der ikke har styr på etikken.

 ”Det kan jo være problematisk for en virksomhed at have produceret varer et sted, hvor man for eksempel bryder menneskerettighederne. Det vil forbrugerne ikke have i dagens Danmark. Og derfor bliver det en risiko at producere den slags steder,” siger Per Bremer Rasmussen. 

Han lægger vægt på, at pension er en langsigtet investering. Derfor er det dårlig forretning at gå efter hurtige, risikable gevinster. 

”Det, vi har brug for hos os, er en høj gevinst på langt sigt. Og den ser ikke ud til at være der, hvis man placerer sine penge i regimer, hvor man udnytter børnearbejde på en urimelig måde, ser stort på arbejdstagerrettighederne eller er hamrende ligeglade med miljøet,” siger Per Bremer Rasmussen. :

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet