EU har godkendt den amerikanske Moderna-vaccine, som kommer til Danmark i 5.000 doser i første omgang.
EU har godkendt den amerikanske Moderna-vaccine, som kommer til Danmark i 5.000 doser i første omgang.
Foto: Eduardo Munoz,Reuters

Danmark får endnu et våben i coronakampen

EU's lægemiddelagentur og EU-Kommissionen godkender firmaet Modernas vaccine mod covid-19. Dermed står Danmark til at få endnu et våben i kampen mod coronaen.

vaccine

Af Ritzau | [email protected]

Der er nu fra lægefagligt hold givet grønt lys til, at endnu en vaccine mod covid-19 kan tages i brug i Danmark. Denne gang er der tale om vaccinen fra biotekselskabet Moderna, der har hovedsæde ved Boston på USA's østkyst.

Det er Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der har gransket vaccinen og sagt god for den. Også EU-Kommissionen har onsdag godkendt den.

Godkendelsen betyder, at Danmark er bedre rustet i kampen mod corona, lyder det fra direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

- Det er klart, at det er et skridt i den rigtige retning. Men vi har behov for lidt flere vacciner på paletten.

- Det er også derfor, at EU og Danmark har købt bredere ind. Så vi afventer de kommende vacciner, siger han.

Moderna-vaccinen er den anden, der er godkendt i EU. Den første er produceret af selskaberne Pfizer og BioNTech, og de første danskere fik et skud med vaccinen 27. december.

  Det er klart, at det er et skridt i den rigtige retning. Men vi har behov for lidt flere vacciner på paletten.

Danmark har sikret sig adgang til vacciner fra Moderna til tre millioner personer med de to doser, det kræver.

Ukendt levering

Det er endnu uvist, hvor hurtigt vaccinerne kan blive leveret.

- Leverancerne bliver nok ikke så store, som vi har set hos Pfizer. Moderna er et lidt mindre selskab og kan ikke helt levere de samme mængder til at begynde med, siger Senderovitz.

Han glæder sig desuagtet over godkendelsen af den ny vaccine, der på flere måder minder om "den gamle", som Danmark har vaccineret med i snart to uger.

- De to vacciner er yderst sammenlignelige, hvad angår effekt og bivirkninger. Men vaccinen fra Moderna er lidt lettere at håndtere, fordi den ikke skal opbevares ved minus 70 grader.

Modernas vaccine skal lige som Pfizers og BioNTechs gives to gange med ugers mellemrum for at virke optimalt.

Moderna-vaccinen

  • Moderna har testet vaccinen i en række studier, hvoraf det afsluttende og største havde deltagelse af 30.000 personer. Studiet er udført i USA.
  • Vaccinen har i forsøg vist at give beskyttelse hos 94,1 pct. af de vaccinerede.
  • Vaccinen skal gives i to doser med fire ugers mellemrum. Den skal opbevares ved en temperatur på minus 20 grader.
  • Vaccinen er baseret på rna-teknologi ligesom vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der var den første til at blive godkendt i EU.
  • De to virksomheder er de første til at fremstille en vaccine med den teknologi, som eksperter har kaldt banebrydende.
  • Rna-vacciner adskiller sig fra traditionelle vacciner, fordi de ikke indeholder levende eller svækket virus, men består af en kopi af en del af coronavirussets arvemateriale.
  • Vaccinen fungerer groft sagt på den måde, at kroppen vaccinerer sig selv.

Kilder: Moderna, Politiken og New York Times

Lidt over én pct. vaccineret 

Frem til og med tirsdag havde i alt 63.312 personer i Danmark fået det første af de to stik af Pfizer/BioNTech-vaccinen. Det svarer til lidt over én procent af befolkningen. Fredag vil alle beboere på plejehjem have fået tilbud om vaccine.

Derefter vil andre risikogrupper komme i betragtning. Det gælder blandt andet personer over 65 år, der modtager personlig og praktisk hjælp samt personer over 85 år.

På et pressemøde tirsdag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at en stor andel af personerne i risikogrupperne ventes at være vaccineret omkring påske.

Samtidig er forventningen, at en "væsentlig" andel af befolkningen vil være vaccineret til sommer med det antal doser, vi ved, der kommer til Danmark.

Men en præcis dato for, hvornår alle danskere, der ønsker vaccinen, har fået den, kan myndighederne ikke give et svar på lige nu. Til februar er målsætningen fra Sundhedsstyrelsen, at der kan vaccineres op til 100.000 personer om dagen, hvis der er nok vaccinedoser.

Ud over de to nu godkendte vacciner har Danmark på forhånd købt ind af fire andre vacciner, hvis de ender med at komme på markedet.

Den ene af dem er den såkaldte Oxford-vaccine fra britisk-svenske AstraZeneca. Den blev mandag taget i brug i Storbritannien, hvor 82-årige Brian Pinker som den første fik nålen i armen på et hospital i netop Oxford.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet