Danmark bruger milliarder på at beskytte grundvandet

Sidste år postede vi over en kvart milliard kroner i beskyttelsen af grundvandet mod sprøjtemidler. Sådan har udgifterne set ud i en årrække, vurderer forsker

Ressourcer

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Grundvandet er en dyrebar og ikke mindst en dyr ressource at passe og pleje. Det viser en opgørelse over Danmarks samlede samfundsmæssige omkostninger til beskyttelse af vores grundvand mod sprøjtemidler, som folketingsmedlem Per Clausen (EL) har bedt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om at regne på.

Ifølge ministerens beregninger, der bygger på tal fra Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen, beløb de samlede udgifter sig i 2013 til mere end 262 millioner kroner.

- Det er vigtigt at kende de omkostninger vi har til at beskytte grundvandet, når vi diskuterer, om vi skal acceptere brugen af pesticider i landbrugsproduktionen i Danmark, siger Per Clausen til dk-teknik.

Den kvarte milliard, der blev brugt sidste år, dækker blandt andet over udgifter til grundvandskortlægning i kommuner og stat, arbejdet med boringsnære beskyttelsesområder, overvågning, vandværkernes boringskontroller og godkendelsesordningen for sprøjtemidler.

Dyr kortlægning
Philip J. Binning, der er professor i grundvand ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) vurderer, at udgifterne i 2013 ligner de foregående års.

- Det er mere eller mindre det samme beløb, som har kørt i en årrække. Vi betaler for eksempel alle sammen et gebyr på 67 øre per kubikmeter vand til vores drikkevandsforsyning, og det beløb går kun til kortlægning af grundvandsressourcer, siger han til dk-teknik.

Det er netop grundvandskortlægningen, der startede tilbage i 1998, der er dyr. Sidste år blev der afsat 130 millioner til den statslige kortlægning og 55 millioner til den kommunale indsatsplanlægning, viser ministeriets beregninger. Og de udgifter har ligget på samme niveau siden '98, siger Philip J. Binning og peger på, at kortlægningen skal være færdig i 2015.

- Der er lige nu store forhandlinger om, hvordan kortlægningen skal se ud fremover. Det er et meget antændt emne, der både handler om, hvor mange penge, der skal afsættes, hvordan den nye lovgivning skal kradse pengene ind, og hvem der skal lave den, siger han.

Også dyrt på sigt
Ifølge Philip J. Binning er det ikke sandsynligt, at Danmarks samlede omkostninger til grundvandsbeskyttelse vil dale fremover.

- Umiddelbart ikke, fordi de pesticider, der allerede er i vandet, vil fortsat være der i mange årtier, så de udgifter vi har der, slipper vi ikke for foreløbig – og heller ikke indenfor en kort årrække, siger han.

 

Energi & forsyning

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet