Damm: Hold nallerne fra vores gummistøvler

På KL’s Teknik og Miljø - Politisk Møde 2012 blev banen for alvor kridtet op, da Martin Damm opfordrede regeringen til at holde nallerne fra kommunernes ansvarsområder.

Politisk Forum 2012

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

I oplægget til evalueringen af kommunalreformen sætter regeringen spørgsmålstegn ved placeringen af en række opgaver i kommunerne. Det mener formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg Martin Damm (V). Han lægger vægt på, at regeringen vil evaluere på tiltag, som selv ikke er sat i gang endnu på tre ud af seks punkter i kommissoriet for Natur og Miljø.

- Hvis kommunerne for eksempel ikke længere skal føre tilsyn med virksomhederne, så mister vi en oplagt mulighed for dialog, sagde Martin Damm.

Det undrede især Martin Damm, at regeringen ikke har taget skridtet fuldt ud og overladt ansvaret for planerne for en omstilling til vedvarende energi fuldt ud til kommunerne.

Miljøminister Ida Auken var ikke personligt til stede, men sendte en videohilsen, hvor hun beklagede meget, at hun ikke kunne være til stede. Men Martin Damm havde det egentlig godt med, at ministeren var i New York:

- Det er et meget godt billede på, hvordan distancen helst skal være mellem regering og kommuner: 
Naturstyrelsen vil ud og stå nede i vandløbene med gummistøvler på sammen med de kommunale embedsmænd. Og så prøver man i evalueringen at bryde med den gode forståelse, vi ellers har haft om, at regeringen lægger rammerne, men ikke står i selve vandløbet. Og det synes jeg ikke er pænt gjort, sagde Martin Damm.

-Ministeren skal være et godt stykke væk og sørge for rammerne – så skal vi nok fylde dem ud, var det klare budskab fra Martin Damm, som ser oplægget som et udtryk for, at staten ønsker at brede sig ud og tage flere opgaver til sig selv.

-Det kribler i fingrene for at komme ud i praksis. Og det kan jeg godt forstå, det er jo der, det er spændende. Men det er bare en forkert arbejdsdeling i Danmark. Kommunerne er de rigtige til at varetage de opgaver, fordi vi er derude i alle mulige andre sammenhænge, og vi er dem, der har kontakten til borgerne.

- Lad os evaluere det, vi har gjort og ikke det, vi ikke har haft mulighed for at gøre endnu.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet