Bornholm oplader intelligent

En håndfuld familier og ansatte i Bornholms Regionskommune har den seneste tid prøvekørt elbiler og samlet ny erfaring til fremtidens opladning.

Miljø og teknik

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Elbiler kan spille en vigtig rolle til at lagre og udnytte strømmen fra den vedvarende energi i fremtidens fleksible elnet. På Bornholm har teorierne været teste i praksis i det såkaldte Edison-forsøg, som blandt andet det lokale kraft-varme-værk, Østkraft, har været stærkt involveret i.

”Det har været et udviklingsprojekt, hvor vi har arbejdet på et styringssystem, som skal sikre, at elbiler kan oplades fleksibelt og intelligent,” siger Østkrafts projektleder, Maja Felicia Bendtsen.

Princippet i den intelligente opladning er, at man skal kunne vælge, om opladningen af elbilen starter, når man sætter stikket i kontakte, eller først på et andet tidspunkt.

”Du skal i princippet kunne vælge enten at oplade bilen, når strømmen er billig om natten. Eller her og nu til en måske højere pris, hvis det er det, du har behov for,” siger Maja Felicia Bendsten.

Kommunale delebiler

Der er stadig et stykke vej igen, før teknologien og elmarkedet giver mulighed for så fleksibel og intelligent opladning. Men projektet på Bornholm har skabt nyttig viden i forhold til den del af styringen, som foregår fra laderen.

Som en del af forsøget har fem bornholmske familier kunnet lease hver deres elbil for at bidrage med oplysninger om almindelige menneskers hverdags kørsel. Samtidig har Bornholms Regionskommune haft tre biler, som primært er benyttet af de administrative medarbejdere, når man har skullet rundt på øen til møder.

”Det har været stort set alle, der har haft mulighed for at bruge bilerne. Vi har lavet et ganske let system, hvor bilerne kan bookes via vores intranet, ganske som man booker et mødelokale,” siger Kell Hansen fra Bornholms Regionskommune.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet