Borgmesteren, der ikke kunne gå på vandet

Venedigs borgmester Giorgio Orsoni er havnet i husarrest, efter at han angivelig har modtaget bestikkelse fra byggefirmaer i forbindelse med dæmningsbyggeri.

Corruzione

Af Benjamin Holst | [email protected]

Der ligger en god del prestige i milliardbyggeriet Moses-dæmningen, der skal regulere vandstanden i Venedig-lagunen og derved sikre 'Adriaterhavets Dronning' mod oversvømmelse - men dén får byens borgmester, Giorgio Orsoni, næppe nogen del i: Sammen med 35 andre blev han forleden arresteret og sat i husarrest under mistanke for medvirken til korruption, afpresning og pengevask.

Orsonis anholdelse sker efter en tre år lang undersøgelse, der også peger på Veneto-regionens tidligere formand, Giancarlo Galan. Han er i dag senator i Rom og kan kun arresteres, hvis det godkendes af parlamentet.

Ifølge undersøgerne har entreprenører og leverandører til Moses-dæmningen, der har et samlet budget på over 40 milliarder kroner, oprettet en pulje på 175 millioner kroner, som angivelig er blevet brugt til at bestikke politikere.

Sagen er ikke mindst en torn i øjet på Italiens nyvalgte premierminister, Matteo Renzi, der netop har gjort bekæmpelsen af korruption i den offentlig sektor til en mærkesag. Korruption gennemsyrer store dele af landets ministerier, forvaltninger og styrelser, og betragtes af mange som en betydelig årsag til Italiens ringe økonomiske forfatning.

Tangentopoli

I forbindelse med anholdelsen sammenlignede anklageren Carlo Nordio da også sagen med en af de største korruptionsskandaler i landets nyere historie.

- Politikerne har intet lært. Vi har opdaget et system, der i høj grad minder om Tangentopoliti og personer som også var involveret den gang, men som er langt mere komplekst, sagde Nordio ved pressekonference ifølge det britiske dagblad The Guardian.

Tangentopoli-skandalen fandt sted i 90'erne og handlede netop om korruption i forbindelse med offentlige byggerier og forårsagede en næsten komplet udrensning af den politisk elite, hvor flere medlemmer valgte at begå selvmord.

Orsonis advokat kalder anklagerne 'urealistiske' – men viser de sig alligevel at holde vand, er det meget muligt, at dønningerne vil kunne mærkes helt til Rom. Det er set før.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet