Afstanden mellem politikere og borgere er vokset, og det skader det lokale demokrati, mener flere af deltagerne i Kommunens paneldebat. Foto: Kristian Buus
Afstanden mellem politikere og borgere er vokset, og det skader det lokale demokrati, mener flere af deltagerne i Kommunens paneldebat. Foto: Kristian Buus

Borgmester: Vi tager små skridt mod fascisme

Kløften mellem borgere og politikere bliver stadig dybere, og det er en farlig udvikling, mener Roskildes borgmester Joy Mogensen (S). Lokalvalgte skal efter hendes mening træde mere i karakter.

Demokrati

Af Morten Munkholm | [email protected]

Det ser sort ud for det lokale demokrati, hvis man skal tro det debatpanel, der på Folkemødets anden dag debatterede i Kommunens telt på Cirkuspladsen.

- Opbakningen falder, folk forstår ikke, hvorfor tingene ikke sker hurtigere og hvorfor politikerne ikke er, hvor de selv befinder sig. Det skal vi gøre noget ved, for ellers bliver folk fascinerede af den stærke, handlingsdygtige mand, sagde Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), der frygter, at udviklingen kan lede til fascisme og autokrati.

Det er især distancen til den politiske debat, der er blevet større ifølge borgmesteren.

- Noget af det allermest deprimerende er, at når jeg spørger gymnasieelever, om de kunne tænke sig at blive politikere, så svarer de, at de ikke ved nok. Politik er blevet en for lukket sfære, sagde Joy Mogensen.

Centralt lokalstyre

En anden tendens, der ifølge debatpanelets deltagere får afstanden mellem politikere og borgere til at vokse, er det teknokratiske debatsprog og embedsmændenes trang til at have besluttet det meste i forvejen.

- Jeg ser et kæmpestort velsmurt, sektororienteret embedsapparat, der er fuldstændig ligesom før kommunalreformen. Det er bare blevet større, sagde Ib Oustrup, direktør i Center for  Offentlig Kompetenceudvikling.

”Noget af det allermest deprimerende er, at når jeg spørger gymnasieelever, om de kunne tænke sig at blive politikere, så svarer de, at de ikke ved nok. Politik er blevet en for lukket sfære.”

- Politik er blevet noget med, at man skal vide noget om årsagssammenhængen. Det burde i højere grad handle om holdninger og værdier, tilføjede Ole Glahn (R), lokalvalgt i Kalundborg Kommune.

Samtidig har der været en alt for centralistisk tænkning de senere år, mente formand for Kommunaldirektørforeningen, Niels Højbjerg.

- Jeg har været meget imod, at embedsfolk bare kigger på benchmark-analyser og gør det på den samme strømlinede måde. Vi skal i stedet skabe et rum for lokale løsninger, lød det.

Hvem bestemmer?

Joy Mogensen synes dog, at Niels Højbjergs udsagn siger mere om problemet end om løsningen.

- Læg mærke til, at det er en embedsmand, der vil bestemme, hvordan vi skaber rum for det lokale demokrati. Det er det ikke. Det er os politikere, der skal træde i karakter, sagde hun, hvilket fik Niels Højbjerg til at svare igen.

- Den der reprimande om, at vi ikke skal blande os, tager vi overhovedet ikke til efterretning. Det er en forudsætning for, at der er et stærkt kommunalt styre i Danmark, at der er et tæt samarbejde mellem lokalpolitikere og embedsmænd, sagde stadsdirektøren fra Aarhus.

Panelet var meget enige om, at det mest af alt er politikernes opgave at få løst problemet.

- I skal holde op med at tude over, at I ikke kan få lov til at bestemme noget. I skal bare bide til bolle, så kan I bestemme alt det, I vil, sagde Niels Højbjerg, hvorefter Joy Mogensen fulgte trop:

- Borgerne er klar til det,  og embedsværket er klar til det. Staten har ingen respekt eller forståelse for det, så det er rigtig vigtigt, at vi som lokalpolitikere træder i karakter, sagde hun.

Kommunikation

Kultur

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet