Trine Torp vil også gerne være med til at ændre debatformen på Christiansborg, så der kan blive plads til ‘tvivl, nuancer og kompleksitet’. Foto:  Thomas Lekfeldt / Scanpix
Trine Torp vil også gerne være med til at ændre debatformen på Christiansborg, så der kan blive plads til ‘tvivl, nuancer og kompleksitet’. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Borgerne skal med i kommunernes udvikling

De nye løsninger på velfærdsområdet skal skabes ved at inddrage borgerne og give dem mere ansvar, mener SF’s kommunalordfører Trine Torp.

Ny kommunalordfører: Trine Torp

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Tilliden til de offentligt ansatte skal genetableres, og borgerne skal have større indflydelse på deres hverdag. Det mener tidligere byrådsmedlem i Halsnæs Kommune Trine Torp, der er SF’s nye kommunalordfører.

- Vi skal arbejde for, at der bliver en så høj grad af inddragelse og frihed, som vi overhovedet er i stand til, samtidig med, at vi sikrer, at mulighederne ikke bliver for forskellige rundtom i landet. Vi skal have et Danmark, der hænger sammen, siger hun.

”Det er muligt at udvikle en ny måde at drive den offentlige sektor på, der afløser en rigid ydelsesstyring med dokumentationskrav og kontrol. Det gælder både på Christiansborg og ude i kommunerne.”

Velfærdssystemet trænger til et eftersyn, mener Trine Torp, der ser et behov for afbureaukratisering og forenkling af reglerne. Formålet er at gøre det nemmere at inddrage borgerne, skabe mere tillid til de offentligt ansattes faglighed og frigøre kræfter til at tænke nyt.

- Det er muligt at udvikle en ny måde at drive den offentlige sektor på, der afløser en rigid ydelsesstyring med dokumentationskrav og kontrol. Det gælder både på Christiansborg og ude i kommunerne, siger Trine Torp.

Borgerne i centrum

I sin tid som byrådsmedlem i Halsnæs har hun oplevet, at borgerne kan bidrage til modernisering og nytænkning af velfærdssystemet, men der er behov for politisk handling for at få kommunerne til at inddrage borgerne mere.

- Der er rigtig meget brug for at tænke nyt; spørgsmålet er bare, hvor den nytænkning skal komme fra, og der er det helt afgørende, at kommunerne fortsat lærer af hinanden, og at vi giver borgerne størst mulig indflydelse på, hvad der sker tæt på deres liv, siger hun.

Selv fremhæver Trine Torp borgerbudgettering som et eksempel på, at man som kommune giver borgerne en højere grad af frihed og selvbestemmelse.

- Det gør nogle kommuner allerede, og det kunne være spændende, hvis vi kunne være med til at understøtte det. Men vi skal jo ikke fra Christiansborg styre, hvordan kommunerne inddrager borgerne. Vi skal indgå i et samarbejde om, hvordan vi kan gøre det, siger hun.

Også i forhold til det politiske arbejde på Christiansborg er der brug for at lytte mere og bedre til borgerne.

- Jeg tror godt, vi kan blive bedre til at lave høringer og konferencer og inddrage folk, allerede når vi begynder at udvikle politikken. Vi skal være mere inddragende overfor dem, der ved noget og har mærket tingene på deres egen krop, siger Trine Torp.

Efterlyser tvivl

Blandt de politiske kollegaer efterlyser Trine Torp, at man ikke stiller sig skråsikkert frem og udtaler sig så bastant, at der ikke levnes rum til at blive klogere på virkeligheden.

- Der er brug for en politisk kultur, hvor der er plads til nysgerrighed og tvivl, siger hun.

Politikerne kan ikke altid have svar og kommentarer parat til alting, og debatkulturen ville blive bedre, hvis politikerne tillod sig selv at vente med at svare, når de er i tvivl.

- På den måde kunne der blive plads til tvivl, nuancer og kompleksitet, siger Trine Torp.

Blå bog

Trine Torp

  • Lektor på Professionshøjskolen Metropol, Institut for Samfundsfaglig og Pædagogisk Efter- og videreuddannelse. Hun har tidligere arbejdet otte år med udsatte børn, unge og familier i blandt andet tidligere Karlebo Kommune og Hundested Kommune.
  • Ved folketingsvalget 2015 opnåede hun 2.494 personlige stemmer, hvilket var nok til et tillægsmandat i Nordsjællands Storkreds. Hun har været indvalgt i byrådet i Halsnæs Kommune siden 2009.

Demokrati

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet