Borgeres sundhed er et fælles ansvar
Borgeres sundhed er et fælles ansvar
Kurts arbejdsdag er slut. Han arbejder på skiftehold på en af de store fabrikker og tager sig nu en velfortjent smøg på vej hen til bilen. På vej hjem køber han grillmad, selv om hans kone siger, at han er blevet for tyk. Det er hun nu også, tænker han …
Kalundborg Kommunes indbyggere er blandt de mest usunde i landet. Det viste en undersøgelse for et par år siden, og det er det, som kommunens sundhedsstab gerne vil lave om på. Derfor slår man nu for anden gang dørene op til en sundhedsmesse, hvor målet er at komme i dialog med borgere, der måske normalt prioriterer andre ting højere end at komme i form.
Ingen hold for tykke
Sundhedsmessen er et tilbud til alle, som – uanset alder – kan prøve forskellige fysiske aktiviteter og få en snak om sundhed. Her er både idrætsforeninger, behandlere, patientforeninger og en lang liste af andre eksperter, som står klar med viden og gode råd. For kommunen handler det om at brede sundhedsbegrebet ud, og man har denne gang valgt at lægge messen klods op ad gågaden for at gøre det nemmere for folk at dumpe forbi.
”Sundhed skal ikke kun handle om sygdom eller gulerødder eller om ikke at ryge. Det skal handle om at have det godt generelt,” fastslår sundhedskonsulent Jytte Larsen. Efter hendes mening er det vigtigt i fremtiden at gøre sundhedstilbud bredere, så man kommer væk fra den stigmatisering, der kan ligge i for eksempel at blive grupperet som tyk, ryger eller noget tredje.
”Jeg tror, at vi med gratis adgang og med mange meget forskellige tilbud vil kunne tiltrække nogle af dem, som normalt tænker, at det nok ikke er noget for dem,” siger hun.
Fra vugge til krukke
Skal initiativet i Kalundborg lykkes, er det dog et langt sejt træk – også i arbejdet med at få politikerne til at forstå, at det er svært at skabe hurtige resultater netop på dette område.
”Politikerne vil selvfølgelig gerne sætte deres fingeraftryk, og det kan være svært at råbe dem op og forklare, at det ikke bare er målbart om et par år, når man laver en indsats,” siger teamleder Lars Folmer Hansen. Som i andre kommuner er der også i Kalundborg fokus på de stigende sundhedsudgifter, men sundhed hænger typisk sammen med indgroede vaner, som tager år at ændre. Det kan lade sig gøre, mener sundhedsteamet, men hvornår pengene tjener sig ind, kan der ikke gives et klart svar på.
”Politisk er der dog god opbakning, men vi har en opgave i at forklare, at en bedre service på området ikke nødvendigvis er lig med en besparelse,” siger Lars Folmer Hansen.
Udover sundhedsmessen forsøger Kalundborg også på andre måder at hjælpe borgerne med at få en sundere livsstil. Om få uger åbner to nye udendørs mødesteder i kommunen, hvor der med diverse redskaber og faciliteter skabes mulighed for, at hele familien – fra lillepigen til bedstemor – kan bevæge sig i det fri og have det sjovt sammen. Det handler om sundhed livet igennem – ikke mindst nu, hvor levealderen stiger.
”Det handler om livskvalitet. Man kan sige, at vi forsøger at skabe sundhed fra vugge til krukke,” siger Jytte Larsen og smiler. :
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.