Baykal: Vi skal efterspørge kreative klimaløsninger

Kulturelle input kan udfordre klimaplanlæggere til at tænke nyt. Derfor er det vigtigt, at også kommunen efterspørger de nye løsninger

KLIMA

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

I denne uge skal unge ingeniører i samarbejde med kaospiloter, designere, planlæggere og arkitekter finde frem til kreative løsninger på klimaudfordringerne. Det sker på workshoppen Copenhagen Creative Summit, som får besøg af borgmester for teknik og miljø i København, Ayfer Baykal (SF). 

Dk-teknik har spurgt borgmesteren, hvorfor det er vigtigt at inddrage kreative klimaløsninger, når det handler om klimaudfordringerne.

- Vi skal have gjort København CO2-neutral i 2025. Det kræver, at vi tænker nyt og anderledes. Vi skal ændre nogle grundlæggende vaner hos folk, så flere for eksempel skifter bilen ud med bussen eller cyklen. Med innovation kan vi gøre det attraktivt at tage bussen eller cyklen frem for bilen, siger teknik- og miljøborgmesteren.

Tættere relationer
Hvad kan kultur bidrage med, når kommunen fx skal lave planer for klimatilpasning?

- Kulturelle input kan udfordre os og få os til at tænke nyt. Når jeg vil have færre biler i København, kan jeg pege på vores ansvar for at nedringe CO2-udledningen. Men jeg har meget nemmere ved at få opbakning, hvis jeg peger på, at færre biler vil give københavnerne en bedre by at leve i. Der bliver bedre plads til grønne oaser, bredere cykelstier og fortove med plads til udeservering.

Alle taler om, at flere samarbejder på tværs er vejen frem. Men hvilke barrierer er der nu i forhold til at samtænke løsninger i praksis?

- Jeg tror mest, det handler om, at vi skal vænne os til at arbejde på en ny måde. Vi forsøger derfor med Copenhagen Creative Summit at skabe en tættere relation mellem de kreative iværksættere og de store rådgivere i byen. Ingeniører vil fx komme til at samarbejde og netværke med kaospiloter, designere og arkitekter.

Grøn by er vejen frem
Hvordan kan man i praksis lette vejen for løsningerne, der går på tværs?

- Jeg baner bedst vejen for nytænkning ved at efterspørge den. Som landets største kommune sender vi nu et meget klart signal til de store rådgivere om at kreative klimaløsninger, der gør byen grønnere og bedre for københavnerne, er vejen frem.

Hvad vil du borgmester for teknik og miljø gøre for at inddrage andre perspektiver og finde nye løsninger – både nu og fremover?

- Copenhagen Creative Summit er kickstarten til en ny generation af klimapartnerskaber – mere kreative partnerskaber. De skal medvirke til, at København bliver CO2-neutral i 2025. Vores opgave bliver at se positivt på de nye og visionære løsninger, der kommer, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal.

Klima

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet