Billede
Foto: Ritzau Scanpix

ARC's kontrakt-gennemsyn fortsætter: Undersøgte ikke brud på dansk udbudslov

Bestyrelsen i det kommunalt ejede affaldsselskab Amager Ressource Center afventer endnu en redegørelse om manglende udbud af millionkontrakter.

de ulovlige indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] [email protected]

Det kommunalt ejede affaldsselskab Amager Ressource Center (ARC) er endnu ikke færdige med at endevende selskabets leverandørkæde for ulovlige millionkontrakter.

Det bekræfter selskabets bestyrelsesformand og medlem af Københavns borgerrepræsentation, Lars Weiss (S).

Fredag offentliggjorde ARC ellers en redegørelse, der viste, at selskabet de seneste fem år har indgået kontrakter til sammenlagt mindst 218 mio. kr., uden at opgaverne – i strid med reglerne - er blevet sendt i offentlige udbud.

Men den offentliggjorte redegørelse har kun undersøgt omfanget af brud på EU's udbudsregler og er møntet på de europæiske grænseværdier for, hvornår ARC's omsætning med leverandører burde have været sendt i EU-udbud.

Derfor er det endnu uafklaret, hvor mange ulovlige kontrakter, ARC har indgået med leverandører, hvor beløbene falder inden for den danske udbudslovgivning, der har lavere tærskelværdier.

Ifølge Lars Weiss er den offentliggjorte redegørelse kun af midlertidig karakter.

- Jeg vil gerne give en kommentar, når den endelige redegørelse er færdig, siger bestyrelsesformanden.

Ekspert: Svært på bagkant

I gennemgangen af selskabets indkøb har ARC hidkaldt advokatfirmaet Bech-Bruun, der skal bistå direktionen med juridiske vurderinger, som også skal hjælpe ARC det sidste stykke over målstregen.

- Det, der bliver svært nu, er at samle de små indkøb for reelt at kunne vurdere dem i forhold til tærskelværdierne. Så skal tingene vurderes på bagkant, og det bliver et helvede for dem, forklarer Jacob Georg Naur, advokat med speciale i udbudsret og partner hos Hejm Advokater.

Regelbrud for millioner

Et af Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskaber, Amager Ressource Center (ARC), har i årevis brudt udbudsloven. Det viser en række dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

Sammenlagt har selskabet har i strid med reglerne direkte tildelt opgaver, der samlet løber op på 289,5 mio. kr., til private virksomheder uden udbud.

Den konstituerede direktør, Dan Fredskov, har som chef i selskabets energiafdeling haft det overordnede chefansvar for størstedelen af indkøbene.

Samtidig viser en gennemgang, at ARCs ledelse siden 2011 har brugt mere end 2,4 mio. kroner på rejser, julefrokoster, vin og lederseminarer på danske slotte og godser. Der er blandt købt mere end 1.400 flasker vin og betalt for julefrokoster med kuvertpriser langt over det tilladte.

Han har svært ved at forstå, at ARC har haft så store problemer med at overholde udbudsreglerne, som redegørelsen indtil videre har afsløret.

- Det virker som om, at man bevidst har fravalgt enten at ansætte de faglige kompetencer selv, eller at ARC ikke har erkendt, at de har været nødt til at købe sig til udbudskompetencerne udefra i et eller andet omfang, siger Jacob Georg Naur og tilføjer:

- ARC har ikke engang set, at de mangler en dør i bilen. De har bare kørt rundt uden en dør. De har ikke engang set, at den mangler.

Den foreløbige redegørelse har vist, at 59 pct. af de 42 indkøb, som selskabet har undersøgt, er foretaget ulovligt. Jacob Georg Naur forventer derfor, at den endelige redegørelse vil vise endnu flere problemer i det kommunalt ejede selskabs indkøbspraksis.

- Hvis ikke man kan finde ud af, hvornår man skal sende tingene i EU-udbud, så er man jo slet ikke opmærksomme på de regler, der ligger under tærskelværdien.

Nødvendighedens lov

Morten Dreyer (DF), der er byrådsmedlem i Dragør og siden årsskiftet har været medlem af selskabets bestyrelse, har tidligere forklaret over for kommunen.dk, at ARC's ulovlige handel fandt sted, fordi "nødvendighedens lov" i flere tilfælde dikterede det.

Siden den udtalelse har den foreløbige interne redegørelse og kommunen.dk's afdækning af regelbrud afsløret, at ARC siden 2010 har købt ind for mindst 289,5 mio. kr. i strid med reglerne.

Hvad du tænker om det her beløb? Det er jo 289,5 mio. kr., der er købt ind for ulovligt

- Ja, det er da ikke godt, men vi må konstatere, at sådan har man gjort, og nu er der kommet en ny bestyrelse ind og sådan gør man altså ikke mere. Punktum, siger han.

Du har tidligere sagt, at man ved nogle af indkøbene kunne tale om nødvendighedens lov, som du kaldte det. Mener du stadigvæk, at man kan det?

- Der har været et par enkelte situationer, hvor man skulle have det gamle anlæg, som var nedslidt og lå med en fejl, op at køre. Og det er sådan nødvendighedens lov på det tidspunkt. Derfor burde man måske alligevel have haft en outsourcing, eller hvad hedder det, en licitation af sådan nogle akutte opgaver.

Men er det godt nok, at man kan købe ind for næsten 290 mio. kr. uden at overholde loven?

- Det er fuldstændig ude i hampen.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet