Zenia Stampe: ”Vi har ladet os kue af Dansk Folkeparti”

Selvom Dansk Folkeparti ikke har haft de afgørende mandater i det politiske arbejde, har partiet fået lov at påvirke regeringens kurs, mener den radikale politiker, der kalder til kamp mod partiet.

Ulighed

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

‘Jeg tør kæmpe mod Dansk Folkeparti’. Under denne parole har De Radikales folketingsmedlem Zenia Stampe kaldt til kamp for at tilbageerobre Den Lille Havfrue, Dannebrog og fodboldlandsholdet fra 1992. For på trods af, at Dansk Folkeparti har mistet deres afgørende parlamentariske position, har partiet alligevel domineret hele tankegangen i udlændingepolitikken, mener hun.

- Vi må bare konstatere, at selvom DF ikke har været tungen på vægtskålen, så har de haft indflydelse på os allesammen, siger hun. På en nylanceret Facebook-side, som knap 8.000 mennesker på kort tid har tilkendegivet at synes godt om, sætter hun kampen ind mod partiet, som De Radikale har stået for at sætte udenfor indflydelse. For den mission er mislykkedes, mener hun.

- Der er mange, der bare har givet op og erkendt, at Dansk Folkeparti har vundet, og flere og flere partier lægger sig opad deres retorik og politik for ikke at miste stemmer, siger Zenia Stampe. Kritikken går ikke bare på de øvrige borgerlige partier, men peger også indad mod regeringen selv.

- Jeg ville ønske, at vi kunne have fået endnu flere lempelser igennem på udlændingeområdet. Vi har ladet os kue i for høj grad af Dansk Folkeparti, og vi bliver nødt til at gøre op med det i os selv, der kopierer Dansk Folkeparti, siger Zenia Stampe.

Hvis man lader Dansk Folkeparti føre ordet og ikke tør modsige dem, så er det dem, der former og farver det billede, man har af virkeligheden, mener den radikale politiker. Og her har de andre stemmer i debatten ikke talt tydeligt nok.

- Vi har ikke været gode nok til at holde fast i vores version af virkeligheden. Der er brug for et klart modsvar til Dansk Folkeparti, og der er brug for, at vi holder op med at kopiere deres retorik og politik, siger Zenia Stampe.

Kampagnen på Facebook har også kastet en lang række kritiske kommentarer af sig. Mange skriver, at de tør kæmpe mod Zenia Stampe, mens andre kritiserer hende for at lave en hetz mod hendes politiske kolleger eller ligefrem dæmonisere både Dansk Folkeparti og deres vælgere.

Er det god politisk stil at sige, hvem man modarbejder, i stedet for, hvad man arbejder for?

-Ja, det synes jeg, for tit hænger de to ting sammen. Og jeg må bare konstatere, at der er meget mere respons, når jeg siger, hvem jeg modarbejder. Så det er klart, at jeg bliver ved med det, selvom der er enkelte, der synes, at man altid kun skal sige, hvad man vil kæmpe for, siger Zenia Stampe.

Krav om lempelser

På de sociale medier har Zenia Stampe ligeledes kritiseret den regering, som hendes eget parti selv sidder med i, for ikke at sætte penge af til behandling af gravide illegale indvandrere og deres nyfødte børn.

- Hvor langt er vi nået ud på paranoiaens overdrev, hvis vi tror, at jordemoderkonsultation og sundhedsplejerske er noget, man tænker over, når man sidder i en faldefærdig båd på vej over Middelhavet? Er vi virkelig blevet så skræmte over Dansk Folkepartis succes, at vi er begyndt at kopiere deres retorik og politik? lød kritikken fra Zenia Stampe på Facebook. Og står det til hende, bør regeringen ændrer sin politik på nogle områder, hvis den bliver genvalgt.

- Vi har ladet os påvirke af Dansk Folkeparti. Det kommer ikke til at vælte ind over grænsen med gravide kvinder, hvis vi giver de få gravide illegale kvinder hjælp. Men alligevel er det det argument, der bliver brugt for ikke at gøre det. Der synes jeg vi i regeringen kopierer Dansk Folkepartis retorik, og det bryder jeg mig ikke om, siger Zenia Stampe. Hun kalder det en klar ambition for De Radikale at få rykket udlændingepolitikken mere i deres retning.

- Jeg er i hvert fald ikke tilfreds endnu, og det synes jeg heller ikke, at mit parti skal være, siger Zenia Stampe.

Bøger

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet