Villy og Lene er valgets tabere

Med det største tab af personlige stemmer personificerer Villy Søvndal (SF) og Lene Espersen (K) valgets mest markante forskydninger.  

Partiledere

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Den afgående og den måske kommende udenrigsminister fik begge en ordentlig ørefigen af vælgerne ved det netop overståede valg. De to er absolutte topscorere i kunsten at miste personlige stemmer. Villy har måttet afgive 20.000 af slagsen i København og Lene E. 17.000 i Nordjylland. 

Det kan både ses som en indikator for deres personlige popularitet og opbakningen til partiets politik. Ifølge professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen handler det om kombinationen af personlig popularitet og landsdækkende politiske tendenser.

”I København er Johanne Schmidt Nielsen (EL) jo løbet med det meste fra SF. Og generelt er det sådan, at de landsdækkende tendenser slår igennem overalt, mens de lokale udsving i høj grad handler om personer,” siger Kasper Møller Hansen.

Mærket minister

Villys personlige stemmetab modsvarer to tredjedele af partiets samlede tab i København, som betød en tilbagegang på 8,6 procent. Den største ændring, noget parti har oplevet i landets 10 storkredse ved dette valg. I enkelte opstillingskredse – Nørrebro og Vesterbro – er tabet for SF helt oppe på 12 og 13 procent.

Mens Villy Søvndals regeringskarriere nu er ved sin spæde begyndelse, så er Lene Espersen i den grad blevet mærket af sit politiske virke i den afgående regering. Nedgangen i hendes personlige stemmer er opsigtsvækkende – fra over 27.000 til 10.561 – og det afspejler sig i K.s samlede tilbagegang i Nordjylland på 8 procent.

Selv en stor del vælgerne i Espersens hjemstavn Hirtshals har svigtet hende. Her går Konservative fra at være det største borgerlige parti med 21 procent af stemmerne i 2007 til 10 procent i 2011. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet