”Vi danskere har tillid til hinanden”

Statsministeren kommer selvfølgelig også til Folkemødet. Vi fangede Lars Løkke Rasmussen til en grundlovsfest for en hurtig snak om folkelighed, om Bornholm og om meninger, der mødes. 

Folkemødet 2011

Af Morten Okkels | [email protected]

Hvis Folkemødet er en politisk Roskilde Festival, som Bertel Haarder kalder det, så må statsministeren være hovednavnet på ’Blå Scene’. Men er det så de gode gamle hits eller noget nyt materiale, der skal føres frem?

”Det vil nok være en kombination af gamle klassikere og det nye. Men bruger vi billedet Roskilde Festival, er vi jo alle debuterende kunstnere. Ingen er helt sikre på, hvordan det egentlig vil være,” ­siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren svarer med et glimt i øjet. Men de tanker, han har gjort sig om folkelighed og folkelig debat i Danmark, er ellers seriøse nok. 

”Noget af det, der springer mig i øjnene, er den danske tillidskultur. Vi møder hinanden i øjenhøjde og grundlæggende har vi tillid til hinanden. Korruption er nærmest et fremmedord,” siger Løkke, der ser vældig frem til at komme til Bornholm. Blandt andet fordi han selv har bornholmsk blod i årene.

”Bornholm har været med til at give mig et nuanceret syn på Danmark. Mens Danmark fejrede befrielsen, flygtede min mor og hendes forældre væk fra huset i Nexø og bombardementet dér.”

Mangfoldighed

Snart skal Lars Løkke måske også til at forbinde Bornholm med en helt ny måde at møde hinanden på, som han mener vi har savnet. For det er nemlig ikke meningen, at Folkemødet skal være præcis ligesom det grundlovsmøde, hvor vi har opsøgt ham.

”Mange af de folkefester, vi har i Danmark, er karakteriseret af, at vi arrangerer os partimæssigt. Vi grupperer os med dem, vi mest ligner til daglig. Sankt Hans er foreløbig den eneste aften med folkefest, hvor vi mødes på tværs af dagligdagens skel. Vi vil gerne skabe nogle rammer, så både forskelle og ligheder skal folde sig ud i fuldt flor,” siger han.

Det bliver nu ikke helt nemt at overbevise statsministeren selv. I hvert fald står han fast på sine grundlæggende standpunkter:

”Jeg går ikke og skifter holdning. Jeg er et holdningsmæssigt menneske. Men man kan godt skifte mening uden at skifte holdning. ­Efterlønnen er det seneste eksempel. Vi lavede en aftale i 2006, og jeg mente, det var en god aftale. Tiden efter har bare vist, at der var basis for at skifte mening.”

 

Værdikamp lever

I dag handler den politiske diskussion mere om kroner og øre end de sidste mange år. Men værdidiskussionen er altså ikke færdig med 00’erne, mener statsministeren.

”Det med at sætte mennesket først, det skiller os stadig  mest. Hele den måde, skattepolitik bliver italesat fra venstrefløjen, det er jo, at din egen indtægt tilhører samfundet, der så kan ’give’ dig skattelettelser,” siger han.

Hvad enten det ender med nye eller gamle hits, så kan man høre Lars Løkke Rasmussen på Danchells Talerstol onsdag 15. juni kl. 15.15. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet