Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Vestegnsborgmestre vil gøre danskere til indvandrere

Definitionen af tredjegenerationsindvandrere som værende danskere afspejler ikke virkeligheden, mener borgmestre. Minister vil kigge på sagen.

Integration

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Selvom både de og deres forældre er født i Danmark, skal tredjegenerationsindvandrere ikke tælle som etniske danskere i statistikkerne.

Det mener tre borgmestre på den københavnske vestegn, der vil have ændret definitionen af, hvornår man skal betegnes som dansker, oplyser DR København. I dag er man automatisk dansker i statistikken, når man er født af forældre, der også selv er født i Danmark. Men ifølge borgmestrene er den definition med til at give et forkert billede af integrationen.

Når tredjegenerationsindvandrere bliver registreret som danskere i Danmarks Statistisk, kan man ikke længere se deres udenlandske ophav. Derfor frygter blandt andet Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), at man mister følingen med integrationsindsatsen. I Albertslund så man også gerne tredje generation inkluderet i statistikken af en helt særlig grund:

- Da man i sin tid lavede statistikken, så man to generationer frem, men vi kan nu se, at der vil være integrationsproblemer i de kommende to til tre årtier, så det giver god mening at ændre på kriterierne, siger borgmester Steen Christiansen (S).

Vil kigge på sagen

Forslaget møder opbakning fra flere af Folketingets partier, og også den radikale integrationsminister, Manu Sareen, er villig til at kigge på muligheden for at ændre definitionen på, hvornår man er etnisk dansker:

- Hvis der er et stort ønske om at få nogle tal, så er jeg da villig til at kigge på det, men jeg kan ærlig talt ikke se, hvordan man kan lave koblingen til den indsats, der skal være, siger han.

Mens Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Mette Reissmann, afviser ideen, er der opbakning fra både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet