Vestagers råd til kommunerne: Læg prioriteringerne frem

Morgendagens kommuner skal skabes af åbenhed, selvkritik og tillid, mener Indenrigs- og Økonomiministeren.

Fremtidens kommune

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Kommunerne skal inddrage borgerne både i de politiske beslutninger og i udførelsen af serviceopgaver. Sådan lyder budskabet fra Indenrigs- og Økonomiminister Margrethe Vestager (R), som har tre specifikke anbefalinger til de kommunale ledere: Vær åbne om de prioriteringer, der foretages, se de forskellige velfærdsydelser igennem med et kritisk blik, og overvej, hvordan der skabes et ligeværdigt samarbejde mellem stat og kommuner.

”De tre ting skal omsættes til én ting, og det er politisk lederskab, der får folk til at være med i de forandringer, der skal ske,” siger ministeren.

Hun anerkender, at det ikke udløser klapsalver at være åben om de beslutninger, man træffer, men at ”det er den eneste måde at få en debat om det og bevise sit politiske lederskab.”

Lover større frihed

Regeringen vil da også opmuntre lederskabet ved at arbejde for at ophæve detailregulering og kontrol med kommunerne, lyder det.

”Vi skal skabe et rum, hvor der bliver vist tillid til medarbejdernes engagement og ledernes ledelse. Vi vil lægge et politisk værktøj tilbage i værktøjskassen og sige: vi vil ikke regulere med mindre, der er et generelt problem, og det er stærkt påkrævet,” siger hun og fremhæver frikommune-forsøgene som eksempler på, at regeringen lader kommunerne teste virkningen af ideer, selv om de ikke nødvendigvis korresponderer med regeringens egen politik. 

Den tillid skal give lokalpolitikerne plads til at finde ind til deres egen måde at håndtere de udfordringer, kommunerne står overfor.

”Vi har ikke nogen færdig opskrift på, hvordan det politiske lederskab skal udføres i kommunerne. Det svære er at ændre tænkningen og den måde, vi organiserer os,” siger Margrethe Vestager.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet