Venstre kræver forklaring på særpuljer

Venstres kommunalordfører mener, at fordelingen af særtilskud er uigennemskuelig og frister til dårlig økonomistyring. Økonomi- og indenrigsministeren skal nu nærmere belyse grundlaget for fordelingen

BUDGET 2013

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Det er stadig ikke gennemskueligt, hvordan den årlige uddeling af midler fra de forskellige særtilskudspuljer foregår. Det mener Venstres kommunalordfører Jacob Jensen. Han har nu kaldt økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i samråd for at få kriterierne bag fordelingen belyst.

Samtidig vil han benytte lejligheden til at diskutere puljernes størrelse og deres fremadrettede rolle i den kommunale økonomi. Han mener, at de særlige puljer kan føre til uhensigtsmæssig økonomistyring.

- Jeg har talt med kommuner, der ikke længere får særtilskud, fordi de har prioriteret benhårdt ved blandt andet at have meget lave anlægsbudgetter. De har en oplevelse af at blive snydt, når de så kan se en nabokommune med høje anlægsudgifter, stadig modtager tilskud fra særpuljer, siger Jacob Jensen.

En lignende pointe er tidligere fremhævet af Cepos’ forskningschef, Henrik Christoffersen. Han mener, at særtilskudspuljerne giver kommunerne et incitament til at undlade nødvendige besparelser, fordi de så risikerer at miste deres indtægt fra puljerne.

Straffet for mådehold
En af de kommunerne Jacob Jensen har talt med, er Nordfyns Kommune. Her har man ifølge borgmester Morten Andersen (V) arbejdet hårdt de seneste år på at rette op på en nødlidende likviditet. Det er i høj grad sket ved at holde igen på anlægsudgifterne.
I år har kommunen så måttet vinke farvel til de omkring 10 mio. kr., man har modtaget i 2010 og 2011 fra puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner.

- Det tyder jo på, at vi kunne have haft et større anlægsbudget. Nu virker det jo som om, at vi bliver straffet for vores indsats, siger Morten Andersen.

Han vil meget gerne vide, hvad det er der har gjort, at netop hans kommune mister rettet til særtilskud. Som det er nu kan han måske se de bagvedliggende kriterier, men ikke regne efter, hvad der har gjort udslaget.

- Hvis man siger, at det er fordi vi har forbedret vores likviditet, og at vi har holdt vores anlægsbudget lavt. Ja så må jeg sige, at så skal jeg nok lade være med at have et lavt anlægsbudget fremadrettet, siger Morten Andersen.

Han skal nu ud og finde 11 mio. kr. fordi han fik lagt samme beløb i tilskud, som man modtog for 2012, ind i budgettet for 2013.

 

Se kriterierne bag særpuljerne her:
Sæligt vanskeligt stillede kommuner (§16)
Den sociale særtilskudspulje (§17)
Hovedstadskommuner med særlige økonomiske udfordringer (§19)

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet