Jacob Jensen (V) mener ikke, at de halvanden milliard nødvendigvis skal indgå i en økonomiaftale. Foto: Polfoto
Jacob Jensen (V) mener ikke, at de halvanden milliard nødvendigvis skal indgå i en økonomiaftale. Foto: Polfoto

Venstre fast­holder 'spørg om prisen'-forslag

Kommunerne skal konkurrenceudsæt­te langt mere under en borgerlig regering, mener Venstre. Deres finanslovsforslag om at finde 1,5 milliarder på området står ved magt - med eller uden valg før sommerens økonomiaftale.

Produktivitet

Af Morten Munkholm | [email protected]

Står det til Venstre, skal kommunerne i højere grad spørge private og offentlige tilbudsgivere om prisen på at få løst en velfærdsopgave. Partiet holder fortsat fast i sit forslag fra efteråret om, at der kan findes 1,5 milliard på den konto, fortæller økonomiordfører Jacob Jensen:

- Det er et væsentligt punkt. Det er derfor, vi prøver at bringe det i spil igen og igen, hvor vi kan. Vi kan jo se erfaringsmæssigt, at der er gevinster at hente. Det tror jeg også, at langt, langt de fleste i kommunerne kan se, siger han.

”Det her med at sige, at vi skal konkurrenceudsætte mere, fordi vi skal, uden det måske reelt giver nogen mening, kommer der ikke noget godt ud af.”

Hvordan det skal sikres, at kommunerne finder pengene, er dog mere usikkert. Ved et efterårsvalg vil Venstre nemlig risikere, at de er låst af en ny økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne. Men Jacob Jensen mener ikke, at de halvanden milliard nødvendigvis skal indgå i en økonomiaftale.

- Vi kan altid lave tillægsaftaler, eller hvad du vil kalde det. Eller også er det som sådan ikke noget, som kommunerne skal have fastsat som krav. Det kan simpelthen også ske ved, at vi fra statens side laver nogle bedre værktøjer, siger han.

Tre partier for

Både Liberal Alliance og De Konservative har ligeledes planer om at hente milliarder på mere konkurrenceudsættelse. De Konservative har meldt ud, at der skal fastsættes et IKU-mål på 35 procent i økonomiaftalerne frem mod 2020. Men i KL mener de ikke, at faste mål og krav er vejen frem.

- Det her med at sige, at vi skal konkurrenceudsætte mere, fordi vi skal, uden det måske reelt giver nogen mening, kommer der ikke noget godt ud af, siger KL-formand Martin Damm (V), som dog ikke vil gøre sig tanker om, hvordan de enkelte partiers økonomiske udspil kan spille ind på sommerens økonomiforhandlinger.

Flere V-borgmestre er kritiske overfor partiets forslag, og i Dansk Folkeparti, der ser ud til at blive tungen på vægtskålen for en blå regering, er de også imod at finde penge på den måde.

- Man pålægger kommunerne at konkurrenceudsætte mere, og så bruger man selv pengene på noget andet. Det er ligesom at sige: Jeg synes, du skal isolere dit hus, så vi kan få nogle billigere varmeregninger, og så tager jeg de penge, du sparer. Hvor er så incitamentet for at gøre det bedre i kommunerne? spørger finansordfører René Christensen.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet