Kommunen beskrev i sidste uge, hvordan borgmestre supplerer deres lønninger med store honorarer. Vederlagskommissionen foreslår nu, at honorarerne kan modregnes.
Kommunen beskrev i sidste uge, hvordan borgmestre supplerer deres lønninger med store honorarer. Vederlagskommissionen foreslår nu, at honorarerne kan modregnes.

Vederlagskommissionen i vildrede

Lækkede oplysninger om lønstigninger fik et fasttømret flertal bag Vederlagskommissionen til at vakle, men der kan samles en løsning af stumperne.

Vederlagsspin

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Det kom ikke fra nogen i kommissionen; det er helt sikkert. Sådan siger kommunaldirektør i Rebild og medlem af Vederlagskommissionen Jes Lunde om de oplysninger om dele af kommissionens anbefalinger, som Politiken kort efter nytår kunne afsløre. Forslaget om en lønstigning på henholdsvis 15 og 30 procent til folketingsmedlemmer og borgmestre fik flertallet bag kommissionen til at lave en kovending, allerede inden den endelige rapport som planlagt lander mandag den 18. januar. Trods den politiske ståhej er der fortsat mulighed for at gøre dele af kommissionens anbefalinger til virkelighed, vurderer Jes Lunde.

- Jeg tror, politikerne vil nærlæse rapporten og finde noget, som de ønsker at gennemføre, siger han, og ærgrer sig over, at det med fortroligheden ikke holdt.

Særlig borgmestrene sidder tilbage med lange næser og tomme hænder og kommer formentlig til at tage til takke med markant mindre end det, kommissionen lægger op til.

- Det er klart, at borgmestrene føler sig kørt over, siger Jes Lunde. Men der kan være positive nyheder forude.

Løbende lønregulering

Et af de elementer, der fortsat kan blive til virkelighed, er forslaget om at indføre en reguleringsmekanisme, der i fremtiden skal sørge for, at borgmestrenes løn udvikler sig i samme tempo som gennemsnittet for alle statslige ansatte.

- Det vil ikke koste noget nu og her, og man ville på sigt slippe for at have de her diskussioner igen og igen, siger Jes Lunde.

KL er umiddelbart tilhængere af en sådan mekanisme, men det er slet ikke tilfredsstillende med en reguleringsmekanisme uden lønstigninger her og nu, mener KL-formand Martin Damm.

- Det ville jeg ikke synes var godt nok, for så ville borgmesteren stadig være den eneste i alle kommunalbestyrelser, der ikke er blevet reguleret i løn, siger han.

I stedet håber han, at der kan blive tale om lønstigninger i en mindre størrelsesorden end det, kommissionen lægger op til.

- Det kan godt være, at man forkaster Vederlagskommissionens anbefalinger om lønstigninger, men at man stadigvæk laver en eller anden form for lønregulering. Folketingspolitikerne og alle andre kommunalpolitikere er jo blevet reguleret. De eneste, der mangler i hele kongeriget, er borgmestrene, siger Martin Damm, og det argument har Jes Lunde stor forståelse for.

- Der er behov for at kigge på borgmesterlønningerne, for det er vitterlig dem, der har det største efterslæb, siger han.

Modregning af honorarer

Som Kommunen i sidste uge kunne fortælle, har flere borgmestre stor økonomisk gevinst ved at have bestyrelsesposter, der for en stor dels vedkommende vedrører kommunalt ejede selskaber. Vederlagskommissionen foreslår, at der i fremtiden bliver modregnet i borgmesterlønningerne, hvis man får ekstra løn for at sidde i bestyrelsen for kommunale selskaber.

- Det er sundest for demokratiet at finde et leje for aflønning af borgmestre, som vi betragter som en fuldtidslønning, siger Jes Lunde, så når borgmesteren er formand for havneudvalget eller forsyningsselskabet skal eventuelle ben modregnes i lønnen, foreslår kommissionen. Det svarer til topchefers vilkår, og umiddelbart er KL ikke afvisende over for ideen, men det er utænkeligt at modregne i lønnen, inden den er blevet opreguleret.

- Hvis man starter med at sige, at man ikke vil regulere lønningerne og så kræver, at noget samtidig skal modregnes, så giver det ingen mening, siger Martin Damm, der samtidig erkender, at borgmestrene og KL ikke kan gøre meget andet end athåbe på, at politikerne holder det løfte om lønstigninger, som blev fremsat tilbage i 2014. Nogen strejke bliver der i al fald ikke tale om, selvom det potentielt kunne have store konsekvenser.

- Som jeg plejer at sige med et glimt i øjet: Hvis borgmestrene manglede, ville hele Danmark gå i stå, men de kan jo godt holde lang tids pause i Folketinget, uden at vi rigtig opdager det, siger Martin Damm.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet