Valganalyse: Mindre politisk pres på regionerne

Ved regionsvalget i 2009 handlede det mere om regionernes eksistens end politiske visioner, sagde formand for Dansk Regioner, Bent Hansen (S). I år har politikerne stort set givet dem helle på trods af fortsat folkelig modstand

Eksistensberettigelse

Af Morten Munkholm | [email protected]

”Byrådskandidater vil nedlægge regioner”, ”K: Nedlæg regionerne” og ”God idé at nedlægge regionerne”.

Overskrifterne er hentet fra en række dagblade op til regionsvalget i 2009, hvor Danske Regioner havde travlt med at modvirke en mediedagsorden om, at regionerne var ineffektive, bureaukratiske og magtesløse.

Derfor udsendte de en række pressemeddelelser om, hvordan undersøgelser viste, at regionerne var yderst effektive, moderne og ligefrem fungerede som vækstdrivere for Danmark.

Den slags pressemeddelelser har der ikke været nogen af i årets valgkamp, og artiklerne om regionernes berettigelse har også været færre. I 2009 skrev de landsdækkende dagblade 18 artikler op til regionsvalget med sætningen ’nedlægge regionerne’ i. I år har de kun skrevet 7.

Regionerne er under mindre eksistentielt pres i år end ved seneste valg, og det til trods for, at landets største parti, Venstre, siden sidste valg har skiftet holdning til, hvorvidt de vil bevare dem.

 

Venstre er ’udogmatiske’

Spørger man Venstres frontfigur til regionsvalget og den mulige arvtager som formand for Danske Regioner, Carl Holst, til partiets holdning, lyder svaret:

- Det må du spørge Venstre om.

Mens hans personlige holdning hele tiden har været klar.

- Vi skal ikke have regionerne for regionernes skyld, og opstår der et bedre alternativ, skal vi gøre det. Men jeg har svært ved at se det alternativ i dag, siger Carl Holst.

I 2011 blev det officiel Venstrepolitik at ville nedlægge regionerne.

- Vi skal sørge for, at den enkelte patient får den bedst mulige behandling, og at samfundet får mest muligt for pengene. Derfor ønsker vi regionerne nedlagt 1. januar 2013, sagde daværende Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder til Ritzau på partiets bornholmske sommergruppemøde.

For første gang var der enighed i VKO om at skippe de regioner, som Lars Løkke Rasmussen var en af opfinderne af, og som han selv små to år forinden forsvarede over for både regeringssamarbejdspartneren og deres parlamentariske grundlag.

Valget i 2011 gav dog en ny regering, og siden har der ikke været meget regionssnak i Venstre. Officielt hedder det sig, at partiet ikke har droppet idéen om at gøre den offentlig sektor to-leddet, men i oktober åbnede Lars Løkke Rasmussen pludselig op for at bevare regionerne.

- Det er helt klart, at jo bedre regionerne performer, jo bedre de bruger vores penge, jo større grad af patienttilfredshed, desto mindre behov er der for at lave det om. Jeg er ret udogmatisk med hensyn til det, lød det i Politiken.

 

Fortsat folkelig modstand

Blandt befolkningen viste en meningsmåling for Altinget i september, at 52 procent af danskerne ville nedlægge regionerne. I sidste uge viste en for DR, at det kun er hver tredje, der vil af med dem. Derfor er det ikke langt fra den samme modstand på 44 procent, der viste sig i 2009.

Hos De Konservative og Dansk Folkeparti er holdningen fortsat, at regionerne bør nedlægges. Men da de to partier ikke rigtig har indflydelse nok på den nuværende regering, fortjener det sjældent plads i aviserne.

Historien om, at byrådskandidaterne også vil af med deres regionale kolleger har kørt igen i årets valgdebat. Men uden at tage bestik af det opsigtsvækkende faktum, at modstanden faktisk var faldet.

I 2009 viste Ritzaus rundspørge, at 58 procent af byrådskandidaterne ville nedlægge regionerne, mens det i år var 47 procent.

Med den nuværende regering ved magten, er regionerne næppe truet på deres eksistens, og spørgsmålet er derfor, om dagens valg også vil kunne sikre regionernes eksistens under en Venstreleddet regering.

Får partiet fremgang og måske posten som formand for Danske Regioner, kan det i hvert fald blive svært for de nationale politikere at snakke om nedlæggelse. Derfor er det bedste udgangspunkt netop nu nok at erklære sig udogmatisk og se, hvad dagen bringer.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet