V: Tynd tillidsreform lever ikke op til navnet

’Reform’ er blevet et meget populært og vidt favnende begreb. Venstres kommunalordfører anklager Margrethe Vestagers tillidsreform for overhovedet ikke at være en reform.

Ordtvist

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Kan en serie af sporadiske initiativer være en reform?

Ikke hvis man spørger Venstres kommunalordfører Jacob Jensen, som er skuffet over den tillidsreform, som De Radikale gik til valg på i 2011.

Han afviser, at der overhovedet er tale om reform. Foreløbigt er der ikke engang etableret et samlet udspil, påpeger ordføreren.

”I min optik, når man slår sig kraftigt op på, at nu skal der genskabes tillid, og man bebuder en tillidsreform, så havde jeg forventet, at der netop kom en reform – altså en samlet indsats med konkrete nedslagspunkter,” siger Jacob Jensen (V).

Han mindes, at reformerne under den tidligere regering var anderledes:

”Med strukturreformen kan man da i hvert fald sige, at der var en klar køreplan. Der var foreslået nogle nye kommunestørrelser, og der var blevet sat et arbejde i gang om nogle forskellige modeller, vi kunne handle ud fra,” siger han.

Mere end 5-punktsliste

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager mener imidlertid ikke, der er tale om sporadiske, små initiativer. Eksempelvis har regeringen allerede afskaffet regler for konkurrenceudsættelse, og i fremtiden vil man ændre på, hvordan der laves regler i det offentlige, forklarer hun. Hos ministeriet har reformen tilsyneladende også skiftet navn.

”Med moderniseringsreformen er der ikke tale om enkeltstående justeringer, som kan stilles op på en 5-punktsliste. Det er en gennemgribende forandring af samarbejdet mellem stat og kommune og mellem kommune og borger,” siger Margrethe Vestager.

Spørgsmålet er, om der overhovedet kommer et samlet udspil, eller om ministeren er ved at opfinde en helt ny type reform, som består af drypvise tiltag, der løbende bliver sat i værk. Venstres holdning er klar: En drypvis reform findes ikke.

”Når hun siger, det kommer drypvist, så synes jeg ikke, man kan kalde det en tillidsreform. Der ligger altså noget mere forpligtende i, end at det bare kommer hen ad vejen,” siger Jacob Jensen.

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet