V: Stadig overpris på grunde til mobilmaster

En ny opgørelse viser store udsving i, hvad teleselskaber skal betale for grunde til mobilmaster. Et tegn på for høje priser i nogle kommuner, mener Venstre

MARKEDSFORVRIDNING

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

En række kommuner gør, hvad de kan for at skumme fløden, når store teleselskaber ønsker at opstille mobilmaster i lokalområdet. Kritikken er velkendt, men langt fra passé mener Venstres IT-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Han har fået Erhvervs- og Vækstministeriet til at lave en opgørelse over, hvor meget de enkelte kommuner kræver i leje for de grunde, som teleselskaberne opstiller deres master på. Kommunernes gennemsnitlige lejepriser svinger ifølge opgørelse fra omkring 10.000 kr. om året i Sorø og Tønder Kommune til knap 70.000 kr. i Taarnby Kommune.

- Jeg synes, det er et problem med de store prisforskelle. Hele idéen er for mig at sikre, at kommunerne ikke tager overpris, fordi de tror, at de kan skumme fløden, når de rige teleselskaber kommer forbi. Vi skal ikke lovgive os ud af det, men jeg mener, at kommunerne må have en interesse i ikke at skrue priserne kunstigt op, så der kan skabes bedre mobildækning i deres område, siger Michael Aastrup Jensen.

En malkeko
Han føler sig heller ikke helt overbevist om, at kommunerne har opgivet de reelle lejepriser over for Erhvervsministeriet i deres svar på undersøgelsen. Den mistanke bakker teleanalytiker og konsulent for telebranchen John Strand op om.

- Nogle af kommunerne har været meget flinke over for sig selv for at vise, at de er meget billige, med de tal styrelsen har fået. Historisk set har kommunerne i Danmark set mobiloperatørerne som en malkeko, der gerne skulle malkes så meget som muligt, så hurtigt som muligt, siger John Strand.

Han undersøgte i 2011 og 2012 kommunernes lejeaftaler med mobiloperatørerne og nåede i den sammenhæng frem til, at der var sket ekstraordinært store stigninger i lejepriserne, når lejeaftaler skulle genforhandles.
I et tilfælde var stigningen så høj, at mobiloperatøren TDC valgte helt at træde ud af en aftale med Guldborgsund Kommune og i stedet pillede en mast ned.

Afgørende infrastruktur
John Strand mener, at de seneste års store fokus på at sikre bedre mobil- og bredbåndsdækning har været med til at ændre holdningerne i mange kommuner. Som eksempel peger han på Langeland Kommune, som for nyligt har indgået en betydeligt billigere aftale med mobiloperatørerne for at sikre bedre dækning.

- Nogle kommuner har været meget grådige, og de har så været med til at skabe en masse debat om det her. Det er årsagen til, at regeringen er kommet med et bredbånds-udspil med meget klare udmeldinger til kommunerne. Men der er også mange fornuftige kommuner, som faktisk forstår at mobildækning er en vigtig ting i et moderne samfund, siger John Strand.

Se Erhvervs- og Vækstministeriets opgørelse over lejepriser og sagsbehandlingstider for mobilmaster her.

 

 

It

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet