Unge ældre flytter til 'udkanten'

Offentlige arbejdspladser og de yngste blandt de ældre er noget af det, som kan vende affolkningen af Udkantsdanmark.

UDVIKLING

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

På Bornholm kender man udfordringen. De unge flytter væk og kommer ikke igen. Stille og roligt rømmes øen for beboere og sammen med indtægterne, der skal investeres i at vende udviklingen. Men forskning fra Center for Regional- og Turismeforskning peger på, at det kan lade sig gøre at skubbe udviklingen i den modsatte retning.

Et første skridt kan være at skifte fokus fra den traditionelle orintering mod at understøtte eksportorienterede arbejdspladser, og satse på strategier der kan trække folk til. Prioriteret rigtigt kan det give nye arbejdspladser og vækst.

- Det er spørgsmålet om hønen eller ægget. Hvad kommer først, arbejdspladser eller mennesker? Vores pointe er, at man kan få en gevinst ved først og fremmest at satse på at gøre det attraktivt at få folk til at komme og bo i ens egn. Så følger arbejdspladserne og væksten, siger professor Bjarne Madsen, der forsker i 'attraktionspolitik' ved Center for Regional- og Turismeforskning, til en debat på Folkemødet.

Han peger på, at særligt 'unge ældre' har en tendens til at blive tiltrukket af områder, hvor befolkningstætheden ikke er så stor, og som har attraktive værdier i kraft af sin natur eller kulturlivet. Pensionerede har ikke på samme måde brug for arbejde, tilgengæld tager de penge med, som er delvis finansierede af staten, og samtidig gør de det også nødvendigt med flere offentlige arbejdspladser i blandt andet ældreplejen.

En anden vej er ved at få offentlige institutioner til området, som skaber nye arbejdspladser.

- Når der for eksempel etableres statslige arbejdspladser Almegårds Kaserne på Bornholm, får man nogle skattepenge fra staten. Det får effekt i form af et øget af øget offentligt og privat forbrug, siger Bjarne Madsen.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet