Billede
Sommerhusområderne ligger fortsat øde hen pga. coronakrisen, og det rammer Ringkøbing-Skjern ekstra hårdt - specielt fordi det fortsat er uvist, om tyske turister får lov at rejse herop til sommer.
John Randeris, Ritzau Scanpix

Tyskerne kommer! Det håber vi i hvert fald stadigvæk...

Ringkøbing-Skjern mangler turister i tusindvis, men coronakrisen har ikke ramt vestjyderne så hårdt, som det er sket for andre produktionskommuner.

coronaøkonomi

Af Morten Guldberg | [email protected]

En tur på vejnettet langs den jyske vestkyst kan være en ensom oplevelse under coronakrisen. Det oplevede borgmester i Ringkøbing-Skjern Hans Østergaard (V) i egen bil, da Kommunen.dk fangede ham til en snak om coronaens konsekvenser for en af Danmarks største turistkommuner.

- Her er godt nok øde. Og det er chokerende at bevæge sig rundt i områder, hvor detailhandlen er dybt afhængig af turisterne. Stemningen er på nulpunktet lige nu, fortæller han.

Og han ved, hvad han taler om. Fire millioner. overnatninger årligt står på spil i coronabegrænsningernes skygge. Tyskerne tegner sig for 90 pct., og hovedparten af de udenlandske sommerhuslejere holder fortsat på deres bestillinger for de kommende måneder. Selv om en beslutning om at ændre på grænsepolitikken er udskudt til juni, og uvisheden dermed fortsætter nogle uger endnu.

I Ringkøbing-Skjern ligner utålmodigheden den tilsvarende i andre kommuner, som er stærkt afhængige af udenlandske turister, for så længe uvisheden råder, kan udlejerne ikke forsøge at hente noget af det tabte hjem på at erstatte tyske med danske sommerhusgæster.

- Uvisheden er næsten det værste, men selve coronakrisen er selvfølgelig et hårdt slag for området på mange måder. Først og fremmest detailhandlen, men selvfølgelig også udlejere og andre, som er direkte knyttet til turistbranchen. Men selvom det ser hårdt ud for i år, er jeg ikke i tvivl om, at branchen nok skal komme på fode igen, når først krisen er overstået, siger Hans Østergaard.

For sommerhusene står der stadig, når coronatruslen forsvinder, og inden for et par år dukker et nyt Lalandia op ved Søndervig, ligesom et gigantisk oplevelsescenter er under opbygning ved Ringkøbing.

Er sluppet billigere end mange

Og Hans Østergaard er fortrøstningsfuld på sin kommunes vegne. Også selvom corona i teorien burde ramme Ringkøbing-Skjern som både turist- og produktionskommune ekstra hårdt.

- Jeg tror faktisk, vi er sluppet billigere end så mange andre. Turismen er ramt, men virksomheder vælter ikke omkuld på stribe, og selvom resultatet i år bliver dårligt, kommer vi ovenpå igen. Vores to største produktionsvirksomheder, Vestas og Arla, kører stadig på fuld tryk, så vi har ikke oplevet den store ledighed endnu, siger borgmesteren.

 Jeg tror faktisk, vi er sluppet billigere end så mange andre. Turismen er ramt, men virksomheder vælter ikke omkuld på stribe, og selvom resultatet i år bliver dårligt, kommer vi ovenpå igen. 

Det er sagt med vestjysk underdrivelse. I skrivende stund har kommunen cirka 1.000 registrerede ledige og kunne ovenikøbet notere sig 130 færre af slagsen, som har fundet beskæftigelse midt i nedlukningsperioden. Det tilskriver Hans Østergaard ikke mindst kommunens produktionsprofil med vægten på grøn energi og fødevarefremstilling.

- Men det betyder ikke, at vi ikke har store udfordringer. Håndværkerne har stadig en del af at se til, men jeg synes ikke, debatten endnu handler tilstrækkelig om de langsigtede, økonomiske konsekvenser af corona, siger Ringkøbing-Skjerns borgmester.

Han har fra næste år netop fået 40 mio. kr. tilført de kommunale budgetter via udligningsreformen, og dem vil han gerne bruge nogle af på økonomisk genopretning efter corona.

- Vi har fremskyndet forskellige projekter, men har brug for at anlægsloftet også løftes for 2021, hvis vi for alvor skal kunne afhjælpe de økonomiske følgevirkninger af corona, siger han. 

Økonomi

Tilmeld dig nyhedsbrevet